Oscar 2014: Soška pro Leonarda? Letos jediná zajímavá otázka

Martin Svoboda Martin Svoboda
1. 3. 2014 10:34
Souboj 12 let v řetězech a Gravitace se příliš nevyostřil. Letošní Oscary mají jednoho favorita a jednoho černého koně. Poněkud nuda.
Asi nejzajímavější souboj se odehraje v mužské kategorii hlavních rolí mezi Matthew McConaugheyem a Leonardem DiCapriem.
Asi nejzajímavější souboj se odehraje v mužské kategorii hlavních rolí mezi Matthew McConaugheyem a Leonardem DiCapriem. | Foto: Aktuálně.cz

Glosa - Aktuální ročník Oscarů se zatím jeví poněkud nudně, oproti předchozím předvyhlašovacím „šumům“ jako by letošek nenabral tempo.

Nejspíš proto, že favoritem po celou dobu zůstává 12 let v řetězech, Gravitace dotahuje šance jen velmi pomalu a stále se zdá nepředstavitelné, že by Akademie ocenila hlavní soškou sci-fi.

Vzrušení se tedy příliš nedostavilo, když chybí pořádný duel, a většina bookmakerů, publicistů i diváků dosazuje automaticky na post největšího favorita otrokářské drama Steva McQueena. Nezbývá jim mnoho jiného.

Vypiplaná Gravitace se sice chlubí cenou cechu režisérů a producenti poněkud bezprecedentně vyhlásili remízu, 12 let v řetězech si ale stále razí cestu za vítězstvím se sebejistotou buldozeru.

Šanci má snad Alfonso Cuarón coby režisér, to by ale musela akademie odolat pokušení poprvé v historii ocenit černocha, navíc ještě u povedeného snímku přímo vypovídajícím o otrokářství.

Gravitace spin-off. Podívejte se na krátký film Aningaaq od Jonase Cuaróna.
Gravitace spin-off. Podívejte se na krátký film Aningaaq od Jonase Cuaróna. | Video: youtube

Gravitace není ze hry ani v jednom případě, bylo by to ale překvapivé vítězství. Nechat si možnost velkého gesta proklouznout mezi prsty, bude nejspíš mimo uvažování konzervativních moralistů v porotě, proto McQueen obvyklé, ač ne skálopevné pravidlo o provázanosti sošky za film a režii nedopustí porušit a 12 let vyhraje obě hlavní ceny. Přesto souboj o nejlepší režii představuje jeden z mála napínavých momentů 2. března a řada cechovních cen posouvá Cuaróna na post vyrovnaného soupeře alespoň zde.

Herci a herečky. Skoro jasno

Herec Chiwetel Ejiofor, představitel otroka Solomona Northupa, však poněkud překvapivě není favoritem na Oscara ve své kategorii. Vyhladovělý Matthew McConaughey, zaklínající se v Klubu poslední naděje kouzelnou cenopudnou formulkou „AIDS“, je považován za jednoho z nejjistějších vítězů letoška.

Leonardo DiCaprio spolu s Ejioforem čeká ve frontě až daleko za ním. DiCapriova pověstná smůla letos graduje. Ztvárnil hrdinu největšího amerického románu Velký Gatsby a střihnul si roli v chváleném tříhodinového opusu, ani jeden výkon mu ale nebude nic platný.

Podívejte se na trailer ke snímku American Hustle (Špinavý trik)
Podívejte se na trailer ke snímku American Hustle (Špinavý trik) | Video: YouTube

Především bych varoval před přílišným oceňováním herců zakládajících si na změně fyzického vzhledu, máloco mi přijde stejně otravné. Snad se teď McConaughey nezařadí po bok Christiana Balea s jeho už poněkud fádní exhibicí vlastní ochoty přibírat a ubírat kila na požádání. I Bale se letos utkává o hlavního hereckého Oscara v tradičně přeceňovaném O. Russelově Špinavém triku, šance na vítězství jsou u něj ale nízké.

Rovněž herečky mají jasno. Cate Blanchett by Oscar za hlavní roli slušel, zatím má jen toho za vedlejší ze Scorseseho Letce. Ocenit ji tedy za Jasmíniny slzy neuškodí, zvlášť když snímek Woodyho Allena, vnímaný obecně jako jeho comeback k dřívější kvalitě, stojí právě na jejích bedrech.

Foto: Reuters

Ač o filmu samotného bych se nebál pochybovat, Blanchett si vyhrát nepochybně zaslouží, vzhledem k nevýrazné konkurenci standardní Sandry Bullock v Gravitaci a Meryl Streep ve filmu, jehož jméno si moc lidí nepamatuje, by to neměl být problém.

U herců a hereček, tím spíš vedlejších, padá často divoká karta na nejznámější jméno z nominovaných, čehož umí poslední roky využít David O. Russel. Přinejmenším Jared Leto v Klubu poslední naděje by mu ale mohl překazit zvyk sbírat v nerozhodnutých hereckých kategoriích ceny, zatímco všude jinde bývá naštěstí přehlížen.

Aspoň něco pro Spika Jonze

Foto: febiofest

Vítězství Spikeu Jonzeovi za scénář k vynikajícímu snímku Ona přeje nemálo diváků. Tedy nejen za scénář, ale intimní sci-fi o lásce člověka a operačního systému je ve všech zbylých kategoriích bohužel jen ze slušnosti, nemá si smysl nic nalhávat. Na rozdíl od Nebrasky nebo Philomeny, jež jsou do počtu právem, to u skvělého snímku zamrzí. I scénář však musí porazit Woodyho Allena, Špinavý trik a Klub poslední naděje, což není snadný úkol. Není ani nemožný, dokonce je splnitelný.

U adaptovaného scénáře je opět favoritem 12 let v řetězech. Před půlnocí, v anketě Aktuálně.cz vyhlášené nejlepším filmem roku, zde svou jedinou nominaci promění jen stěží.

Gavitace by měla dominovat v technických kategoriích, především kamera Emmanuela Lubezkiho by neměla zůstat bez povšimnutí.

Foto: FDC

V zahraničních filmech se není mnoho o čem rozmýšlet, Velká nádhera je až moc velký favorit, aby měli akademici potřebu si její konkurenci vůbec pouštět. Zní to cynicky, ale není mnoho důvodů očekávat snahu o originální volbu. Pocta Paola Sorrentina Fellinimu vypadá na pohled až moc oscarově na to, aby se vůbec spustila diskuse o tom, jestli náhodou není jen prázdnou uměleckou křečí.

Z podobných příčin zvítězí se vší pravděpodobností z animáků Ledové království – jde o nejviditelnější film v nevýrazné kategorii, tak není důvod hledat lepší. Leda by akademici slyšeli na Mijazakiho derniéru, ale nevsázel bych na to.

U dokumentů se narýsoval souboj mezi působivou a líbivou oslavou egyptské revolty v Náměstí Tahrír a tvrdého Způsobu zabíjení o indonéských honech na komunisty. Za favorita bývá označován ten první, obecně známé a pro Američany bezpečné téma bude nejspíš akademikům vyhovovat.

Ben Affleck se po všech předchozích cenách dočkal za film Argo i Oscara pro nejlepší film roku 2012.
Ben Affleck se po všech předchozích cenách dočkal za film Argo i Oscara pro nejlepší film roku 2012. | Foto: Reuters

Vloni jsme byli svědky vítězství Arga, jehož režisér Ben Affleck nebyl ani nominován. Předtím vyhrál téměř němý Umělec, předtím jsme sledovali pád preferencí The Social Network a předtím se střetli exmanželé Cameronovi. Letos jsme se ničeho podobně zajímavého nedočkali. 12 let v řetězech a Gravitace jsou možná filmy odlišné a reprezentující jiné způsoby produkce, Cuarónova odysea ale nestihla být začít vnímána jako přímý konkurent McQueenova dramatu, spíš jako černý kůň, který jediný může favoritovi konkurovat. Když mu to vyjde, bude to pěkné, když ne, bude to vlastně taky pěkné, protože oba jsou podobně kvalitní. Tak proč se vůbec vzrušovat?

Zvolte nejlepší oscarový film

ANKETA Hlasujte pro nejlepší oscarový film roku 2013!

Oscar 2014 - nominace

Nejlepší film

12 let v řetězech - producenti Brad Pitt, Dede Gardnerová, Jeremy Kleiner, Steve McQueen a Anthony Katagas, režie Steve McQueen

Gravitace - producenti Alfonso Cuarón a David Heyman, režie Alfonso Cuarón

Her (Ona) - producenti Megan Ellisonová, Spike Jonze a Vincent Landay, režie Spike Jonze

Kapitán Phillips - producenti Scott Rudin, Dana Brunetti a Michael De Luca, režie Paul Greengrass

Klub poslední naděje - producenti Robbie Brenner a Rachel Winterová, režie Jean-Marc Vallée

Nebraska - producenti Albert Berger a Ron Yerxa, režie Alexander Payne

Philomena - producenti Gabrielle Tanaová, Steve Coogan a Tracey Seawardová, režie Stephen Frears

Špinavý trik - producenti Charles Roven, Richard Suckle, Megan Ellisonová a Jonathan Gordon, režie David O. Russell

Vlk z Wall Street - nominovaní producenti budou určeni, režie Martin Scorsese

Nejlepší herec v hlavní roli

Foto: Reuters

Christian Bale (Špinavý trik)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street)
Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech)
Matthew McConaughey (Klub poslední naděje)

Nejlepší herečka v hlavní roli

Foto: Reuters

Amy Adams (Špinavý trik)
Cate Blanchett (Jasmíniny slzy)
Sandra Bullock (Gravitace)
Judi Dench (Philomena)
Meryl Streep (Blízko od sebe)

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Foto: Reuters

Barkhad Abdi (Kapitán Phillips)
Bradley Cooper (Špinavý trik)
Michael Fassbender (12 let v řetězech)
Jonah Hill (Vlk z Wall Street)
Jared Leto (Klub poslední naděje)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Foto: Reuters

Sally Hawkins (Jasmíniny slzy)
Julia Roberts (Blízko od sebe)
Jennifer Lawrence (Špinavý trik)
June Squibb (Nebraska)
Lupita Nyong'o (12 let v řetězech)

Nejlepší režisér

Foto: Reuters

David O. Russell (Špinavý trik)
Alfonso Cuarón (Gravitace)
Alexander Payne (Nebraska)
12 let v řetězech (Steve McQueen)
Vlk z Wall Street (Martin Scorsese)

Nejlepší cizojazyčný film

Foto: Aerofilms

Broken Circle Breakdown (Belgie, režie Felix Van Groeningen)
Velká nádhera (Itálie, režie Paolo Sorrentino)
Hon (Dánsko, režie Thomas Vinterberg)
Chybějící obraz (Kambodža, režie Rithy Panh)
Omar (Palestina, režie Hany abú Asad)

Nejlepší animovaný film

Foto: Aktuálně.cz

Croodsovi (režie Chris Sanders a Kirk De Micco)
Já, padouch 2 (režie Pierre Coffin a Chris Renaud)
O myšce a medvědovi (režie Stéphane Aubier a Vincent Patar)
Ledové království (režie Chris Buck a Jennifer Lee)
The Wind Rises (režie Hajao Mijazaki)

Nejlepší kamera

V nitru Llewyna Davise.
V nitru Llewyna Davise. | Foto: Blue Sky Film

Philippe Le Sourd - Velmistr
Emmanuel Lubezki - Gravitace
Bruno Delbonnel - V nitru Llewyna Davise
Fedon Papamichael - Nebraska
Roger A. Deakins - Zmizení

Původní scénář

Režisér filmu Nebraska Alexander Payne převzal cenu pro nejlepšího herce Bruce Derna. Cenu mu předala modelka a herečka Laetitia Casta.
Režisér filmu Nebraska Alexander Payne převzal cenu pro nejlepšího herce Bruce Derna. Cenu mu předala modelka a herečka Laetitia Casta. | Foto: Reuters

Woody Allen - Jasmíniny slzy
Craig Borten a Melisa Wallacková - Klub poslední naděje
Spike Jonze - Her (Ona)
Bob Nelson - Nebraska
Eric Warren Singer a David O. Russell - Špinavý trik

Scénář podle předlohy

Foto: Aktuálně.cz

Steve Coogan a Jeff Pope - Philomena
Richard Linklater, Julie Delpyová a Ethan Hawke - Před půlnocí
Billy Ray - Kapitán Phillips
John Ridley - 12 let v řetězech
Terence Winter - Vlk z Wall Street

Hudba

Zachraňte pana Bankse.
Zachraňte pana Bankse. | Foto: Falcon

William Butler a Owen Pallett - Her (Ona)
Alexandre Desplat - Philomena
Thomas Newman - Zachraňte pana Bankse
Steven Price - Gravitace
John Williams - Zlodějka knih

Nejlepší píseň

U2 ordinary love
U2 ordinary love

Happy - hudba a text Pharrell Williams; film Já, padouch 2
Let it Go - hudba a text Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez; film Ledové království
The Moon Song - hudba Karen O, text Karen O a Spike Jonze; film Her (Ona)
Ordinary Love - hudba Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton a Larry Mullen (skupina U2), text Paul Hewson (Bono); film Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dlouhá cesta za svobodou)

 

Právě se děje

Další zprávy