Nejočekávanější filmy roku 2019: Vyvrcholí ságy Star Wars i Avengers, přijde Lví král

Kultura Kultura
26. 12. 2018 16:00
Vybrali jsme 60 nejočekávanějších filmů příštího roku. Jsou mezi nimi disneyovky Aladdin a Lví král, završení hollywoodských sérií Avengers a Hvězdné války, novinky uznávaných režisérů Quentina Tarantina, Richarda Linklatera a Pedra Almodóvara či nové filmy Jiřího Mádla, Julia Ševčíka či Václava Marhoula.
Kursk začnou kina promítat již v půlce ledna. | Video: Bioscop

Kursk

Režie: Thomas Vinterberg, česká premiéra 17. ledna

Renomovaný dánský režisér Thomas Vinterberg, jeden ze zakladatelů hnutí Dogme 95 prosazujícího oproštění filmu od nadbytečných efektů, natočil snímek podle tragické události z roku 2000. Tehdy ruskou jadernou ponorkou Kursk otřásla exploze, v jejímž důsledku plavidlo kleslo na dno arktických vod Barentsova moře. Pokus zachránit členy posádky komplikoval postoj ruské vlády, jež odmítla přijmout zahraniční pomoc.

Ve Vinterbergově filmu účinkují nedávná Bond girl Léa Seydouxová, Colin Firth nebo devětaosmdesátiletý veterán Max von Sydow. Snímek produkovala společnost EuropaCorp režiséra Luca Bessona, která se finančně stále snaží postavit na nohy po neúspěchu nedávného sci-fi titulu Valerian a město tisíce planet.

Časopis Hollywood Reporter vloni napsal, že do snímku Kursk byl původně angažován herec, který měl ztělesnit postavu ruského prezidenta Vladimira Putina, režisér Vinterberg ji ale z finální verze scénáře odstranil, neboť nechtěl, aby se Kursk stal předmětem politické diskuse nebo potenciálního sporu s ruskou vládu.

Na letošním festivalu v Římě nicméně Vinterberg toto tvrzení označil za pouhou "internetovou fámu", rozhodnutí Putina nevyobrazit prý udělal "čistě z uměleckých důvodů" mimo jiné proto, že není jasné, do jaké míry se tehdy nový ruský prezident v řešení tragédie opravdu angažoval. "Z toho důvodu mi přišlo elegantnější a skromnější změnit jména a Putina z toho vynechat," uvedl filmař, podle něhož se Kursk dočká také distribuce v ruských kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy