Komedie s manažerem Clooneym má šest nominací na Glóby

Pavel Kroulík, krk
15. 12. 2009 17:00
Zahraniční novináři vyhlásili své favority
Foto: Aktuálně.cz

Hollywood - John Krasinski, Diane Kruger a Justin Timberlake si letos přivstali, aby spolu s šéfem asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hoolywoodu Philipem Berkem tradičně nad ránem místního času vyhlásili nominace na Zlaté Glóby, označované za generálku na Oscary.

Nejčastěji zaznělo z hotelu The Beverly Hilton jméno filmu Lítám v tom: komedie Jasona Reitmana s Georgem Clooneym v hlavní roli, jež už několikrát potvrdila pozici favorita letošní sezony, získala šest nominací. O jednu méně má muzikál Nine, který teprve čeká distribuční premiéra. Jinak jsou mezi nominovanými snímky vesměs staří známí, kteří už získali nějakou z cen.

Kompletní seznam všech nominovaných najdete zde 

Zlaté Glóby dělí v hlavních kategoriích nominace na dramata a muzikály/komedie. Přesto se Lítám v tom uchází o cenu za titul roku v kategorii "vážných filmů" - zřejmě proto, že pojednává o ekonomické krizi a odpovědnosti manažerů.

Clooney tu představuje muže, který cestuje po Státech letadlem jako konzultant poradenské firmy pro změnu kariéry - tedy pro vyhazování lidí. Jeho vášní je nasbírat 10 miliónů nalétaných mil a cílem dostat práci v záhadné společnosti MythTech.

Foto: Bontonfilm

Reitmanův snímek už má na kontě několik cen, nováčky nejsou ani jeho soupeři o nejlepší drama: válečný snímek The Hurt Locker (Smrt čeká všude), snímek Precious, Tarantinovi Hanebný pancharti a "revoluční" 3D sci-fi Avatar, která má zaplavit kina tento čtvrtek.

Dvakrát Bullocková i Streepová

Její tvůrce se James Cameron bude ucházet i o cenu pro nejlepšího režiséra - spolu s Kathryn Bigelowovou (Smrt čeká všude), veteránem Clintem Eastwoodem (Invictus), Jasonem Reitmanem a Quentinem Tarantinem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nepřemožitelný Mandela byl přemožen žabákem
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Fantastický pan Lišák už má fantastické recenze
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla
Recenze: District 9 přešlapuje okolo rasismu

Na nejlepší komedii/muzikál byla spolu Nine nominována Pařba ve Vegas, (500) Days of Summer a dva filmy, ve kterých hraje Meryl Streepová, It's Complicated a kuchařský snímek Julie & Julia. Za oba má také nominace jako nejlepší komediální herečka.

Také Sandra Bullocková má dvě herecké nominace: jednu za komedii Návrh, druhou za fotbalově rasové drama The Blind Side. Tady jí bude soupeřem Helen Mirrenová za tolstojovský příběh The Last Station nebo mladá afroamerická herečka Gabourey Sidibe navržená za Precious.

O titul nejlepšího herce v dramatu se kromě George Clooneyho uchází i někdejší "Big Lebowski" - Jeff Bridges se vrací v roli životem jetého country zpěváka z filmu Crazy Heart. Sestavu doplňují Colin Firth coby vysokoškolský učitel ve filmu Single Man, Morgan Freeman za ztvárnění Nelsona Mandely (Invictus) a Tobey Maguire za film Brothers.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě filmu, režie a hlavního herce je snímek Lítám v tom nominován i na nejlepší scénář a dvakrát za vedlejší ženskou roli (Vera Farmiga a Anna Kendrick).

McCartney se utká s U2

Muzikál Nine s excelentní hereckou sestavou má kromě nejlepšího "lehkého filmu" i nominace pro Marion Cotillardovou (hlavní ženská role v komedii), totéž v mužské kategorii pro Daniela Day-Lewise, k tomu za vedlejší roli (kde se už filmy nerozlišují podle žánru) pro Penelope Cruz a za nejlepší původní píseň, song Cinema Italiano.

Ten bude soutěžit bude mimo jiné s Paulem McCartneym, jenž napsal píseň Want To Come Home pro komedii Everybody's Fine s Robertem De Nirem, nebo s irskými U2, jejichž Winter zní ve filmu Brothers. Nominována je i titulní melodie Avatara I Will See You v podání Leony Lewis.

Mezi pětku zahraničních filmů se nedostal Protektor Marka Najbrta. Vytlačila ho velká jména letošních evropských festivalů: Bílá stuha, Prorok, Rozervaná objetí, Baaria a Služebná.

Foto: archiv

Slavnostní ceremoniál se bude konat 17. ledna 2010, v přímém přenosu ho bude vysílat televize NBC a moderátorem bude Ricky Gervais, hvězda serálu Kancl.

A právě televizní přenos se nabízí jako nejjednoduší vysvětlení toho, proč jsou Zlaté Glóby udělované osmdesátkou (prý často obskurních) novinářů vyzdvihovány a hýčkány jako ukazatelé Oscarů.

Většina cen od kritiků a profesních cechů má procentuálně lepší bilanci v předpovídání Oscarů, ale nikoli vyhlášení v prime timu. Účast na obrazovce tak zvyšuje atraktivitu Glóbů, které se pro producenty, filmový byznys i hvězdy stávají posledním táborem před výstupem na vrchol.

Nicméně letos jsou jména, která žurnalisté postupně strkají pod nos svým kolegům a akademikům, až neuvěřitelně shodná. Navíc se rozšiřuje počet filmů nominovaných na hlavního Oscara z pěti na deset - což ještě zvyšuje pravděpodobnost zásahu.

Pokud mezi dosavadními favority hledat nějakou spojnici, pak lze s výjimkou Avatara a Nine říci, že jsou to většinou osobnější příběhy, jakési malé verze velkých dějin. Často souvisí (a nejen nižšími náklady) s ekonomickou krizí či rasovými problémy, ale i hledáním naděje, kterou symbolizoval nástup Baracka Obamy do úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy