O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky

Pavel Kroulík, krk
14. 12. 2009 13:40
Sdružení losangeleských kritiků vyhlásilo ceny roku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles -  Sdružení losangeleských kritiků znovu potvrdilo letošní sestavu čekatelů na nejvyšší ocenění sezony. Filmem roku vyhlásilo několikrát oceněné válečné drama Hurt Locker vyprávějící o jednotce pyrotechniků, jež musí zneškodnit bombu v iráckém městě plném lidí. Kathryn Bigelowová, která ho natočila, dostala také cenu za režii.

Asociace oznámila v každé z kategorií i druhé místo a na koho z dosavadních favoritů se tak nedostalo mezi vítězi, je skoro stoprocentně jmenován mezi  poraženými finalisty. V první  řadě je to úplně nejčastější sběratel ocenění, komedie Lítám v tom Jasona Reitmana. Režisér filmů Juno a Děkujeme, že kouříte ale nevyšel úplně naprázdno: od losangeleských recenzentů opět získal cenu za nejlepší scénář.

  • Přehled všech vítezů najdete zde

Herečkou roku je podle losangeleských kritiků Belgičanka Yolande Moreau za tvárnění naivistické malířky Séraphine ve stejnojmenném francouzském filmu.

Foto: Aktuálně.cz

Hercem roku vyhlásila organizace Los Angeles Film Critics Association Jeffa Bridgese.  Někdejší „Big Lebowski" ve snímku Crazy Heart ztvárnil country zpěváka Bada Bleaka - „muže s podlomeným zdravím, který se příliš často ženil, moc pil, příliš let trávil na cestách"  a nyní se snaží o návrat (film má i cenu za hudbu pro T-Bone Burnetta a Stephena Brutona).

Ceny za vedlejší herecké výkony dostali komediografka Mo'Nique (Precious) a  Christoph Waltz coby plukovník Landa z Hanebných panchartů.

Animákem roku je Fantastic Mr. Fox Wes Andersona, ale na záda mu opět dýchá dosavadní přeborník Vzhůru do oblak, který by se předpovědí mohl dostat v oscarovém výběru až do desítky nominovaných v nejprestižnější kategorii film roku.

Tam by se prý mohla vejít i sci-fi District 9 od celovečerně debutujícího Neilla Blomkampa. Losangeleští recenzenti jí dali cenu Next generation coby objevu roku a trofej za výpravu.

Foto: Aktuálně.cz

Čerstvý vítěz Evropských filmových cen, černobílé drama Bílá stuha Michaela Hanekeho, se objevilo jako vicemistr v několika kategoriích včetně nejlepší režie. Ale nejlepším zahraničním filmem roku je rodinné drama Summer Hours, které sice mělo doma premiéru už v březnu 2008, ovšem víc než rok čekalo na amerického distributora.

Což je částečně i případ filmu The Hurt Locker, který se představil již loni na podzim v na festivalu kanadském Torontu. Ačkoli je snímek vyzdvihován kritiky, komerčně nakonec propadl stejně jako většina „iráckých" filmů a z amerických kin získal jen 15 milionů dolarů (u nás právě v těchto dnech vychází přímo na DVD).

Možná se z toho dá usuzovat, že americká společnost už se snaží na „irácký syndrom" spíš zapomenout. A jestli se dá letos vysledovat nějaký nový trend, pak jsou to osobnější příběhy, jakési malé verze velkých dějin, jež často souvisí s ekonomickou krizí i hledáním nové naděje, kterou symbolizoval nástup Baracka Obamy do úřadu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Clooney dostal další frčku na Oscary
Fantastický pan Lišák už má fantastické recenze
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla
Recenze: District 9 přešlapuje okolo rasismu

Tvůrci The Hurt Lockera nicméně před časem zdůrazňovali, že i jejich film je hlavně příběhem jednotlivců „v kulisách války". Právě osobní (a osobitý) pohled na krizi a odpovědnost manažerů nabízí komedie Lítám v tom, ve které se George Clooney živí vyhazováním „nadbytečných pracovníků".  Stejně tak teenagerské drama Precious o těhotné negramotné Afroameričance z Harlemu pojednává o důsledcích chudoby i naději.

Losangeleské ceny bývají obvykle spolehlivou předpovědí spíš v hereckých kategoriích, nicméně letos je sestava těch, které žurnalisté strkají pod nos svým kolegům a akademikům, až neuvěřitelně shodná.

Foto: Disney

Po cenách kritiků, profesních cechů a Zlatých Glóbech vyvrcholí sezona v březnu tradičně Oscary. A po nich se uvidí, které z předcházejících trofejí potvrdí nálepku „předznamená úspěch v boji o zlatou sošku" - nebo ji nově získají tím, že na snímky upozorní média a akademiky, kteří mají často konzervativní vkus a nechtějí se přehrabovat v celé produkci.

Členové akademie se můžou podívat i na čerstvě zveřejněný žebříček desítky nejlepších filmů roku, který je jedním z pravidelných počinů Amerického filmového institutu. Organizace sídlící v Los Angeles do něj letos vybrala snímky Coraline, Pařba ve Vegas, The Messenger, Precious, A Serious Man, A Single Man, Sugar - plus samozřejmě Vzhůru do oblak, The Hurt Locker a Lítám v tom.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy