Batman už vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker

Tomáš Fránek, kf
2. 12. 2009 23:12
Začíná sezóna cen; favoritem je i drama Precious

Los Angeles -  Pomalu se rozjíždí sezóna výročních filmových cen, která po cenách kritiků,  profesní cechů a Zlatých Glóbech vyvrcholí v březnu 2010 Oscary. A po nich se uvidí, které z předcházejících trofejí potvrdí nebo nově získají nálepku „často předznamená úspěch v boji o zlatou sošku".

Foto: Aktuálně.cz

Nedávno skončil festival v Torontu, kde skutečně často uspějí snímky, jež pak usilují o Oscary - z poslední doby Juno nebo Milionář z chatrče. Tento týden v New Yorku sdružením uděleny Gotham Awards a nyní byly vyhlášeny nominace na Spirit Awards  - ceny  soustředící se na americké nezávislé filmy.

Pět nominací dostalo na Spirit Awards drama o těhotné negramotné černošce Precious, které vyhrálo v Torontu letos a už na začátku roku zvítězilo v Sundance. Stejně počet nominací má životopisný film o sklonku života Lva Nikolajeviče Tolstého The Last Station (Poslední stanice).

Pětici nominací na filmu roku pak doplňují romantická komedie 500 Days of Summer (500 dní se Summer), emigrantské drama Amreeka a gangsterská road movie z Jižní Ameriky Sin Nombre.

Čtěte také:
Sahá už těhotná dívka z Harlemu po Oscaru?
Baldwin a Martin. Oscarový večer má nečekané průvodce

Ceny za nejlepší nezávislé filmy za rok 2009 budou předávány 5. března, tedy dva dny před slavnostním ceremoniálem udílení Oscarů. Spirit Awards v něčem předjímají výsledky Oscarů, ale také ukazují tu skromnější tvář americké kinematografie, která bývá v médiích upozaďovaná.

Foto: Aktuálně.cz

Podmínkou pro nominaci je jedinečná vize, originální a provokativní námět a náklady nepřesahující 20 milionů dolarů. Díla by měla být natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich zvláštních divizích.

Podmínkou je, aby alespoň týden běžely v normálních kinech nebo v programu festivalů, jako je Sundance, nebo přehlídek pořádaných v Los Angeles, Torontu, New Yorku či v Telluride.

Film Precious má nominace v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli, nejlepší herečka ve vedlejší roli, režie a scénář. Největším překvapením a objevem je Gabourey Sidibeová, která hraje titulní negramotnou teenagerku z Harlemu vyrůstající v prostředí plném násilí.

U Poslední stanice na šanci na zisk sošky čekají Christopher Plummer hrající Tolstého a Helen Mirrenová hrající jeho manželku. Nominace má i Michael Hoffman za režii a scénář.

Foto: Aktuálně.cz

Udílení Spirit Awards, při nichž na rozdíl od Oscarů či Zlatých glóbů vládne neformální atmosféra a filmové hvězdy zde nechodí ve smokinzích a večerních róbách, se přitom za posledních 20 let stalo jednou z nejprestižnějších hollywoodských událostí.

Nezávislé snímky jsou pořád v módě a čím dál častěji pronikají mezi Oscary - letos by jim mohlo pomoct i nové pravidlo, že na sošku za snímek roku bude nominováno deset titulů.

Podle dosavadních ohlasů by se mezi ně měl propracovat i vítěz Gotham Awards. Trofej za film roku vyhrál snímek režisérky Kathryn Bigelowové The Hurt Locker o skupince vojenských pyrotechniků v Iráku. Akcí naplněné drama získalo cenu i pro celý herecký ansámbl a režisérka dostala zvláštní poctu poroty.

Nejlepším dokumentem byl vyhlášen snímek Jídlo, akciová společnost (Food, Inc.) od Roberta Kennera o současném potravinářském průmyslu v USA.

Foto: Disney

U cen Akademie se podle dosavadních odhadů očekává, že kromě zmíněných titulů bude bodovat hlavně film s Georgem Clooneym Lítám v tom (natočil ho režisér Děkujeme, že kouříte a Juna, Jason Reitman). Hodně můžou zajmout i Hanebný pancharti od Quentina Tarantina, mluví se o nové Coenovic černé komedii A Serious Man i nečekaně úspěšné sci-fi District 9.

Při rozšíření kategorie nejlepších filmů by se do desítky mohla vejít pixarovka Vzhůru do oblak i nový Star Trek, nebo dokonce komedie Pařba ve Vegas. Čeká se ale ještě na premiéry několika filmů.

Režisérské a herecké ceny mohou sbírat třeba hororové The Lovely Bones od Petera Jacksona - adaptace knihy Alice Seboldové o čtrnáctileté holčičce, které byla zavražděna a z nebe teď popisuje, jak se její rodina vyrovnává se ztrátou - či The Invictus od Clinta Eastwooda. V technických kategoriích bude zřejmě revolučním dílem Avatar Jamese Camerona.

 

Právě se děje

Další zprávy