Vyhazovač George Clooney dostal další frčku na Oscary

Kamil Fila Kamil Fila, kf
8. 12. 2009 13:55
Washington souhlasí: film roku natočil Jason Reitman
Foto: Aktuálně.cz

New York -  Filmoví kritici z hlavního města opsali své výroční ceny přes kopírák od newyorského sdružení National Board of Review of Motion Pictures. I washingtonská asociace vyhlásila komedii Jasona Reitmana Lítám v tom za film roku, dala jí cenu za adaptovaný scénář a trofej pro George Clooneyho jako nejlepšího herce v hlavní roli.

Clooney tu představuje muže, který cestuje po Státech letadlem jako konzultant poradenské firmy pro změnu kariéry - tedy pro vyhazování lidí. Jeho vášní je nasbírat 10 miliónů nalétaných mil a cílem dostat práci v záhadné společnosti MythTech.

Hanebný pancharti nastupují

Foto: Aktuálně.cz

Autor snímku, syn původem slovenského režiséra Ivana Reitmana (Krotitelé duchů), se už proslavil nezávislou komedií Juno a ještě předtím satirou Děkujeme, že kouříte, v níž se věnoval světu bezskrupulózních korporací a PR. Dá se předpokládat, že jeho novinka Lítám v tom zaujala publikum i kvůli aktuální situaci neustále probíhající finanční krize.

S prestižním newyorským spolkem, který sdružuje filmaře, akademiky i studenty umění, se The Washington, DC Area Film Critics Association se shodla i na nejlepší herečce (Carey Mulliganová za An Education), animovaném snímku Vzhůru do oblak a na ceně za herecký objev - tu opět dostala mladá Gabourey Sidibe za film Precious.

Cenu za režii tentokrát vyhrála Kathryn Bigelowová za další ceněný snímek letoška, válečné drama The Hurt Locker. Film získal i cenu pro herecký ansámbl.

Nově vtahují washingtonští recenzenti do hry Tarantinovu novinku Hanebný pancharti, která už po květnové premiéře sklidila u recenzentů úspěch. Quentin Tarantino dostal cenu za původní scénář a německý herec Christoph Waltz ocenění za vedlejší roli; uvidí se, zda budou názory novinářů sdílet i akademici. Každopádně sestava těch, které jim žurnalisté strkají pod nos, je zatím až neuvěřitelně shodná.  

Po cenách kritiků, profesních cechů a Zlatých Glóbech vyvrcholí sezona v březnu tradičně Oscary. A po nich se uvidí, které z předcházejících trofejí potvrdí nálepku „předznamená úspěch v boji o zlatou sošku" - nebo ji nově získají tím, že na snímky upozorní média a akademiky, kteří mají často konzervativní vkus a nechtějí se přehrabovat v celé produkci.

Clooney už v kapse má jednoho Oscara - za herecký výkon ve filmu Syriana (2005). Nominovaný byl i za Michaela Claytona (2007) a coby režisér a scenárista získal nominace za své novinářské drama Dobrou noc a hodně štěstí (2005).

Jasná desítka filmů roku

Ceny National Board of Review of Motion Pictures jsou považovány za první „velké" filmové ceny sezony a bývají dobrým indikátorem toho, jak bude hra na nejlepší filmy pokračovat.  Z poslední doby tato organizace zvolila za snímky roku pozdější oscarové vítěze Tahle země není pro starý a Milionáře z chatrče.

Sdružení volí nejen vítěze, ale vyhlašuje i desítku snímků roku a desítku nezávislých snímků - a  jejich výběr potvrdil dosavadní spekulace, které filmy budou zřejmě patřit mezi favority dalších cen včetně Oscarů.

Foto: Disney

Kromě Lítám v tom (u nás bude uvedeno 11. března 2010) se do desítky dostal restart sci-fi série Star Trek, válečná komedie Hanebný pancharti, netradiční romantická komedie (500) Days od Summer, válečné drama The Hurt Locker (u nás právě vyšlo na DVD), další válečné (a tentokrát i trochu romantické) drama The Messenger, tragikomedie bratří Coenů A Serious Man, originální dětská fantasy Where The Wild Things Are, konverzační retro drama An Education a sportovní drama Invictus od Clinta Eastwooda - tomu National Board of Review dala cenu za režii.

Všechny filmy jsou mezi publicisty zmiňovány jako čekatelé na některého z Oscarů - tím spíš, že  letos na trofej za snímek roku bude nominováno deset titulů. The Hurt Locker už cenu má: před několika dny dostal nezávislou Gotham Award.

Foto: Aktuálně.cz

Z dosavadních snímků, které bývají tipovány, chybělo v newyorské soupisce snad jen Precious, drama o těhotné negramotné černošské teenagerce z Harlemu, které vyhrálo v Sundance a má pět nominací na nezávislé Spirit Awards. National Board of Review nicméně udělila cenu za herecký objev roku Gabourey Sidibe, jež ztvárnila titulní roli.

Mezi zahraničními filmy vyhrálo u NBR vězeňské drama Prorok, jež dominovalo třeba nad Hanekeho Bílou stuhou a Ceylanovými Třemi opicemi. 

 

Právě se děje

Další zprávy