Jih proti Severu, Malá Velká Británie. Odstraňují se filmy kritizované kvůli rasismu

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
10. 6. 2020 21:45
Poskytovatelé on-line filmů a seriálů z nabídky stahují snímky jako Jih proti Severu, kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Činí tak v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasismu, které spustila smrt amerického černocha George Floyda. Toho koncem května při zatýkání udusil bělošský policista.
Vivien Leighová a Clark Gable na snímku z Jihu proti Severu.
Vivien Leighová a Clark Gable na snímku z Jihu proti Severu. | Foto: ČTK/Picture Alliance

Snímek Jih proti Severu z roku 1939 společnost HBO v reakci na protesty proti rasismu po Floydově smrti dočasně odstranila ze své nové streamovací služby HBO Max.

"Jih proti Severu je produktem své doby a zobrazuje některé etnické a rasové předsudky, které byly v americké společnosti bohužel běžné. Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a jsou špatná dnes. Cítili jsme, že ponechání titulu bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné," citoval mluvčí HBO časopis Variety. Film se do nabídky později vrátí, avšak s upozorněním na historický kontext a odsouzením rasistických scén.

Odstranění romantického filmu oceněného osmi Oscary následuje poté, co k tomuto kroku v názorovém sloupku deníku Los Angeles Times vyzval John Ridley, scenárista otrokářského dramatu 12 let v řetězech. Podle něj film podporuje rasové stereotypy a velebí otrokářství na americkém předválečném Jihu.

Reportáž Smithsonova institutu popisuje rasový rozměr uvedení filmu Jih proti Severu. | Video: Smithsonian Channel

Jih proti Severu, v němž účinkují Vivien Leighová, Clark Gable či Hattie McDanielová, se odehrává na jižanské plantáži v době americké občanské války a vychází z knihy Margaret Mitchellové. Čtyřhodinový snímek získal osm Oscarů a v době premiéry přepsal rekordy amerických kin, kde byl dlouho nejvýdělečnějším titulem všech dob.

Britská vysílací společnost BBC a streamovací služba Netflix zase přestaly nabízet komediální seriál Malá Velká Británie, který v minulosti vysílala Česká televize. Společnosti rozhodnutí zdůvodnily tím, že "časy se změnily". Seriál se setkával s kritikou zejména za vyobrazování postav různého etnického původu.

Krok vyvolal rozhořčené reakce některých fanoušků, kteří tvrdí, že lidé by měli dostat možnost vlastní volby. Jiní však rozhodnutí odstranit díla z nabídky kvitují - nelíbí se jim například scény, kdy si herci nanášejí make-up na obličej, aby předváděli různé rasy.

Oba představitelé hlavních rolí v Malé Velké Británii, Matt Lucas a David Walliams, již dříve řekli, že v dnešním kontextu jim vtipy o transvestitech či černoších přijdou nevhodné a že by je nyní pojali jinak.

Reportáž britské BBC o odstranění Malé Velké Británie. | Video: BBC News

Americká kabelová televize Paramount Network, kterou vlastní konglomerát ViacomCBS, oznámila, že v reakci na protesty proti policejní brutalitě po 32 sériích ukončuje úspěšný seriál Policie v akci USA. V dokumentární reality show mohli diváci od roku 1989 sledovat strážce zákona při skutečných zásazích v terénu.

Časopis Hollywood Reporter píše, že firma nejprve odložila pondělní premiéru 33. série. V úterý pak oznámila úplné stažení seriálu z nabídky. "Policie v akci USA není (v nabídce) Paramount Network a v současnosti ani v budoucnosti se do ní nevrátí," uvedla.

Za více než tři dekády vysílání byla show předmětem kritiky za posilování stereotypů ohledně etnického původu delikventů. Režisér a spisovatel Dan Taberski upozornil na případy, kdy byli domnělí pachatelé nuceni podepsat dokument, v němž se zříkali svých práv. Kritizoval také, že policie měla možnost promlouvat do postprodukčního procesu tak, aby byli policisté zobrazováni v co nejpříznivějším světle.

Prvních 25 řad seriálu Policie v akci USA vysílala televize Fox, roku 2013 se seriál přesunul na Spike TV, která se předloni přejmenovala na Paramount Network.

 

Právě se děje

Další zprávy