Světozor připomene běloruské filmaře, kteří tragicky zahynuli při natáčení

ČTK ČTK
8. 6. 2020 10:35
Projekce dokumentárního snímku Místo pro lásku toto pondělí v pražském kině Světozor připomene trojici běloruských filmařů, kteří zahynuli při automobilové nehodě.
Snímek z filmu Místo pro lásku.
Snímek z filmu Místo pro lásku. | Foto: Illusion Film Company

Film v běloruštině a ruštině s anglickými titulky bude paralelně možné vidět po dobu 24 hodin on-line na platformě dafilms.cz. Pořadatelé rovněž vyhlásili finanční sbírku pro rodiny pozůstalých.

Snímek z Místa pro lásku.
Snímek z Místa pro lásku. | Foto: Illusion Film Company

Běloruští filmaři 14. května tragicky zahynuli při cestě z natáčení o boji proti koronaviru. Režisérka Ljubov Zemcovová, její životní partner, producent Vladimir Michajlovskij, a zvukař Max Gavrilenko se vraceli z města Gomel, kde mapovali situaci, vybavení zdravotnických zařízení a jeho dostupnost v průběhu epidemie covid-19.

"Režisérka filmu Ljubov Zemcovová se zúčastnila aktivit Institutu dokumentárního filmu, workshopu Ex Oriente Film a následně East Doc Platform, znali jsme i producenta snímku, jejího partnera, takže nás jejich smrt zasáhla o to víc," uvádí za pořadatele pondělní projekce Veronika Zýková.

Film Místo pro lásku vypráví o mladých lidech, žijících v zařízení pro osoby s mentálním postižením. Rozhodnou se přeměnit jej v místo plné vášní a chuti do života. Všichni mají pouze lehkou formu postižení a mohli by se snadno integrovat, společnost jim ovšem toto právo upírá.

Zemcovová se svou tehdejší producentkou Marií Jahorovovou svůj debut Místo pro lásku vyvíjely v Institutu dokumentárního filmu v Praze, na mezinárodním workshopu Ex Oriente Film. Následně ho poprvé představily profesionálům na East Doc Platform.

I když je snímek teprve na začátku své cesty mezinárodní festivalovou scénou, jeho jedinečná dokumentárně-kinematografická hodnota byla patrná již od první pražské prezentace v roce 2018, míní organizátoři.

Místo pro lásku vypráví o mladých lidech v zařízení pro osoby s mentálním postižením. | Video: Illusion Film Company

Ljubov Zemcovová, Vladimir Michajlovskij a Max Gavrilenko patřili ke generaci filmařů, kteří se narodili v 80. letech minulého století do prostředí rozpadajícího se Sovětského svazu. Dětství prožili v turbulentní atmosféře 90. let.

"Stejně jako jejich vrstevníci napříč evropskými zeměmi, i oni toužili po banální spravedlnosti, po individuální svobodě, po společnosti hlásící se k morálnímu kodexu humanismu a tolerance, po víře, že kromě systému oligarchicky hierarchizované společnosti lze docílit společenské poměry založené na občanské pluralitě, svobodě a respektu," uvádějí pořadatelé a připomínají, že Ljubov Zemcovová v tomto duchu připravovala pořad Neznámé Bělorusko pro Radio Free Europe / Current Time TV.

Nezávislí dokumentaristé se v Bělorusku často potýkají se zákazy, například dva roky starý snímek Moje babička z Marsu režiséra Alexandra Mihalkoviče dostal od ministerstva kultury zákaz promítání pouhých 24 hodin předtím, než měl být uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Listapad v Minsku.

Bývalou sovětskou republiku řídí od roku 1994 autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, který nebezpečí epidemie od počátku snižuje.

 

Právě se děje

Další zprávy