Vzpoura i práce. Jeden svět umí být ve středu světového dění

Vzpoura i práce. Jeden svět umí být ve středu světového dění
HORNÍCI POD PALBOU. Ve světové premiéře uvádí Jeden svět film režisér Rehada Desaie Horníci pod palbou, který se vrací k událostem ze srpna 2012, kdy došlo v jihoafrickém dole Marikana k největšímu krveprolití od konce apartheidu. Sedm dní protestovaly tisíce horníků za lepší mzdu. Nenásilnou demonstraci však ukončil zásah státních policejních jednotek, při kterém bylo více než třicet horníků zastřeleno a mnoho dalších zraněno.
NÁMĚSTÍ TAHRÍR. Na Oscara 2014 je nominovaný dokument o revoluci v Egyptě. V oscarovém klání se potkává s loňským vítězem Jednoho světa - snímkem Umění zabíjet. Strhující dokument sleduje několik lidí, jejichž osudy se prolínají s příběhem Egypta posledních let. Film získal také diváckou cenu za nejlepší dokument na festivalu Sundance 2013.
JÍZDA NA HRANĚ. Poněkud neočekávaným snímkem může být na Jednom světě Jízda na hraně. Ovšem tenhle dokument není prioritně o sportu, o jízdě na snowboardu. Před zimní olympiádou v roce 2010 vrcholí rivalita nejlepších snowboardistů světa – Shauna Whitea a Kevina Pearce. K poměření sil ale nikdy nedojde, Kevin se totiž pár dní před začátkem her vážně zraní při tréninku. Zatímco Shaun získává zlatou medaili, Kevin se pomalu, za podpory rodiny, zotavuje z kritického stavu. Jeho mozek zůstává po nehodě poškozený. Doporučení lékařů je jasné: neriskovat žádný další pád. Ten by totiž v jeho případě mohl být smrtelný. Propadne Kevin znovu své adrenalinové vášni? Bude riskovat další nehodu a tím pádem i potenciální doživotní závislost na své rodině, která si už tak dost vytrpěla?
MAFIÁN LÁSKY. Nedo Babić známý také pod přezdívkou „Mafián“ se už čtvrt století živí jako profesionální dohazovač. Za svou kariéru dopomohl k sňatku téměř třem stovkám párů, v poslední době se mu ale nedaří shánět partnerky pro málo vzdělané muže středního věku z venkova. Ještě větším oříškem se však nečekaně stane jeho nová klientka Maja, pohledná Bulharka mluvící plynně chorvatsky. Přivést si domů cizinku a navíc matku malého chlapce představuje v očích jeho klientů nepřekonatelný problém. Předsudky a zakořeněné stereotypy chorvatských mužů nezlomí ani Nedovy letité zkušenosti a proslulá výřečnost. Snímek režiséra Nebojši Slijepčeviće, který získal několik diváckých cen, je plný úsměvných, až tragikomických situací.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
28. 2. 2014 18:23
Podívejte se na 21 ukázek z filmů, které letos promítá festival Jeden svět. Jeho hlavním tématem je "Práce", ovšem dojde i na válečné konflikty i lidskoprávní dokumenty.

Videogalerie - V programu festivalu Jeden svět se pravidelně objevují snímky mapující aktuální dění ve světě, které je tak možné poznat i jinak než z novinových titulků a povrchních záběrů českých televizních stanic. Podívejte se na jedenadvacet tipů, které jsme vybrali z letošního rozsáhlého programu.

V něm se objeví například dokumenty s náměty o kontroverzních přípravách olympiády v Soči (Putinovy hry), o revoluci v Egyptě (Náměstí Tahrír), o eritrejských uprchlících v Izraeli (Zvuky mučení) nebo o krvavě potlačené stávce horníků (Horníci pod palbou). Právě dokument z jihoafrického platinového dolu bude 3. března zahajovacím filmem festivalu.

Festival pak bude v Praze pokračovat do 12. března, poté se přestěhuje do dalších 33 měst České republiky i do Bruselu. Letošní program přinese 106 dokumentů v 11 tematických kategoriích.

V hlavní soutěži se představí dvanáct filmů, které sledují problémy jako jsou nelegální migrace, xenofobie, organizovaný zločin nebo politický extremismus.

Jako nadčasové téma se v mnoha filmech objevuje práce, především v těch zařazených do hlavní tematické kategorie nazvané Práce dělá člověka... Tvůrci se například zaměřují na problematiku nezaměstnanosti a chudoby, dětskou práci i migraci za obživou.

Festival nabídne také devět panelových debat pro veřejnost ve Francouzském institutu v Praze a rapový koncert kubánských disidentů. Žáky a studenty pozve na projekce v programu Jeden svět na školách.

V rámci festivalu humanitární organizace Člověk v tísni udělí cenu Homo Homini za obhajobu lidských práv, kterou 3. března v Pražské křižovatce obdrží dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

 

Právě se děje

Další zprávy