Grandhotel Budapešť se Česku vyhnul. Kteří filmaři utrácejí?

ČTK ČTK
20. 2. 2014 11:53
Nejvíce peněz utratil v Čechách za film Ridley Scott. Pobídky pro filmaře jsou v Česku ale stále nedostatečné. O kolik z chystaných projektů za stovky milionů korun přijdeme v roce 2014?
Grandhotel Budapešť mohl vzniknout v Karlových Varech.
Grandhotel Budapešť mohl vzniknout v Karlových Varech. | Foto: cinemart

Praha - Obrat produkce zahraničních filmů natáčených vloni v České republice dosáhl dle odhadů Asociace producentů v audiovizi bezmála 2,7 miliardy korun - nejvíce od zavedení filmových pobídek v roce 2010.

Řada filmových a televizních projektů přinesla do Česka investice, pracovní příležitosti a ekonomické efekty v ubytovacích službách, dopravě či telekomunikacích.

"Z dat České filmové komise o projektech, jejichž producenti v letech 2012 a 2013 navštívili Česko a uvažovali o natáčení, ale vyplývá, že v tomto období jsme přišli o více než dvě desítky projektů a investice kolem čtyř miliard dolarů, tedy 80 miliard korun," řekla vedoucí komise Ludmila Claussová.

Nestabilizované pobídky

Viníkem je podle ní podfinancování pobídkového systému, který je každoročně vyčerpán už v prvním čtvrtletí. Neumožňuje vstup všem produkcím, které uvažují o natáčení v Čechách; a stejná situace bude i letos.

"Na rok 2014 se registrovalo přes sedmdesát projektů, mezi nimi i několik skutečně velkých zahraničních, každý z nich hodlající utratit v Česku stovky milionů korun. Dokud však nebudou pobídky stabilizované ve střednědobém výhledu státního rozpočtu minimálně částkou osm set milionů korun, bude se situace opakovat a budeme je ztrácet. Pro producenty jsou české pobídky na rozdíl od jiných zemí stále nepředvídatelné a nespolehlivé," řekla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Producent snímku Wese Andersona Grandhotel Budapešť právě oceněného na Berlinale Jeremy Dawson před premiérou v Praze potvrdil, že o natáčení v Česku uvažovali. Režisér si v létě 2012 prohlížel lokace v Praze a v Karlových Varech. "Právě finance hrály roli, pobídky v ČR nebyly jasné a my nakonec zvolili Německo," řekl.

Scott a seriály

Loňský rok byl podle Claussové, co do realizované filmové produkce, ve znamení zahraničních televizních seriálů, zejména historických. Například seriál 1864 byl s rozpočtem 577 milionů korun nejdražší dánskou televizní produkcí, téměř polovinu této částky filmaři utratili v Česku.

"Na devětašedesáti natáčecích dnech se podílelo přes dvě stě českých filmových profesionálů. Bitevní scény vznikaly v Milovicích, kde byly vybudovány pevnosti a zákopy. Dalšími lokacemi bylo Brno, Praha, Terezín a Lednice. Premiéra seriálu bude v Dánsku letos," uvedla Claussová.

Co do rozsahu investic byl nejvýznamnější produkcí a jedním z mála zahraničních celovečerních filmů natáčených v ČR americký snímek Child 44 v produkci Ridleyho Scotta. Hlavní roli ztvárnil Tom Hardy, jehož doplnili Noomi Rapaceová, Gary Oldman a Vincent Cassel. V průběhu jedenasedmdesáti natáčecích dnů se točilo na Barrandově, v Národním divadle, Národním muzeu, Rudolfinu a na stanici Anděl pražského metra.

"Praha a Česká republika vůbec má výborný mix rozmanitých lokací dostupných hodinu od Prahy a k tomu zkušený tým specialistů," uvedl výkonný producent filmu Child 44 Adam Merims. V Česku utratil tři čtvrtě miliardy korun, zaměstnal 265 českých profesionálů a šest tisíc komparzistů.

V Česku se natáčela i druhá řada francouzsko-německého seriálu Crossing Lines, jehož první řada tu vznikala už dříve. Dva detektivy ztvárnili William Fichtner a Donald Sutherland. Vedle nich se objeví Karel Roden, Marek Vašut, Klára Issová a Kateřina Brožová.

"Produkce Crossing Lines loni v Česku utratila sto milionů korun, další desítky milionů utratí letos při natáčení třetí řady," dodala Claussová.

 

Právě se děje

Další zprávy