Ivan Trojan bude poprvé sám na jevišti. Objeví se také v pokračování Docenta

ČTK ČTK
31. 7. 2023 14:13
Roli v divadelním monodramatu neboli hře s jedinou postavou si poprvé vyzkouší herec Ivan Trojan. Příběh o rekvizitáři píše pro tohoto známého člena souboru Dejvického divadla v Praze dramatik a režisér Petr Zelenka.
Herec Ivan Trojan na Letní filmové škole.
Herec Ivan Trojan na Letní filmové škole. | Foto: ČTK

V těchto týdnech Trojan pracuje na pokračování kriminálního seriálu Docent, jejž režíruje Jiří Strach. Devětapadesátiletý herec to řekl v pondělí na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. O den dříve zde převzal výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů.

Krimisérie Docent a monodrama podle Trojana zásadně ovlivní jeho příští sezonu. Být sám na jevišti si ještě nevyzkoušel. Kvůli roli v připravované novince Petra Zelenky se bude potřebovat naučit 35 stran textu. "Už se musím trošku úkolovat, abych se ještě udržel v nějaké pozornosti a abych ještě měl nějaké mety," říká.

Děj plánované hry se točí kolem filmu. "Měl by to být příběh o rekvizitáři, který zjistí, že má silnější vztah k věcem než k lidem," doplňuje Ivan Trojan.

Za stěžejní pro to, aby přijal roli ve filmu, obecně považuje téma a scénář. "Samozřejmě jsem rád, když to pak můžu dělat s lidmi, se kterými jsem sladěný. Ono se i líp tvoří v nějakém konfliktu, který ta práce nutně připomíná. Ale pro mě je zásadní důvěra. Když tu důvěru mám a můžu ji sám někomu dát. A pak se v té důvěře můžu hádat nebo spekulovat, jak to uděláme, aby to bylo dobré. Ale už vím, že to je o tu věc a že v tom není nic jiného," popisuje.

Mrzí ho, že lidé v dnešní době osobně málo komunikují vzájemně a využívají spíše počítače nebo telefony. "Je zapotřebí se vrátit k sobě, mluvit spolu, být u sebe, držet se za ruku, objímat se, povídat si o filmech, o životě. To je pro mě jedno ze zásadních témat, to, co mě trápí," zdůrazňuje.

Ivan Trojan se na Letní filmové škole zúčastnil také fotbalového utkání, takzvaného filmovkového fotbalu.
Ivan Trojan se na Letní filmové škole zúčastnil také fotbalového utkání, takzvaného filmovkového fotbalu. | Foto: ČTK

Letní filmovou školu poprvé navštívil v roce 2000 s filmem Samotáři. Po tehdejší projekci se procházel před kinem Hvězda a čekal, zda ho někdo pozná a osloví. "Nikdo mě nepoznal, nic neproběhlo a já jsem byl trošku smutný. Teď, z pohledu roku 2023, si uvědomuji, jak bych byl šťastný, abych se vrátil do roku 2000, byl anonymní a měl víc času podívat se na filmy, poznávat lidi, bavit se s nimi, navazovat nové vztahy a nebýt zatížen tím, že stačí říct Ivan Trojan a všechno je jasné," říká držitel Českého lva, Thálie či Ceny Alfréda Radoka.

Podle něj Letní filmová škola není tak hektická jako jiné festivaly. Trojan letos patří mezi hlavní hosty přehlídky, na níž oceňuje například možnost setkání s filmaři, s nimiž v minulosti nepracoval. Festival herci nabízí příležitost si s nimi popovídat a navázat přátelství.

Trojan vyzdvihuje také podnětné besedy, které akce nabízí.

Letošní 49. ročník Letní filmové školy zařadil do programu hned několik filmů, v nichž Ivan Trojan účinkoval. Návštěvníci již měli možnost zhlédnout snímky Příběhy obyčejného šílenství, Václav a Karamazovi. V pondělí odpoledne Trojan uvede ještě Šarlatána z roku 2020, který mu za ztvárnění hlavní mužské role vynesl sedmou sošku Český lev.

Letní filmová škola potrvá do čtvrtka 3. srpna. Kromě projekcí láká také na koncerty, divadelní představení, tvůrčí dílny, výstavy nebo akce pro děti.

Video: Lotry jsem hrál rád, ale nejvíc mi šli burani, říká Nový

"Když natočíte komedii století s takovými lidmi, nemáte čeho litovat," vzpomíná v pořadu Spotlight herec Pavel Nový na film S tebou mě baví svět. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy