Hollywood se zčásti vrací k normálu. Scenáristé se dohodli se studii, ukončili stávku

ČTK ČTK
27. 9. 2023 6:22
Sdružení amerických scenáristů známé pod zkratkou WGA oznámilo konec své téměř pětiměsíční stávky. Členové jeho představenstva schválili čerstvě dosaženou dohodu s hollywoodskými studii. V noci na středu o tom informovala agentura AP. Herci, kteří se ke scenáristům přidali, stávkují dál a jednání zatím nejsou na obzoru, mezi některými ale zavládl optimismus.
Odbory odvolaly stávku, hollywoodští scénáristé se mohou vrátit k práci
Odbory odvolaly stávku, hollywoodští scénáristé se mohou vrátit k práci | Foto: Reuters

Scenáristé se mají vrátit k práci během středy. Sami ještě budou hlasovat o ratifikaci dohody, ale odvolání stávky jim umožní již během tohoto procesu psát, uvedl odborový svaz v e-mailu zaslaném členům. Sdružení zároveň dojednanou dohodu poskytlo scenáristům, ti totiž s podrobnostmi dosud nebyli seznámeni. Hlasovat o ní budou mezi 2. až 9. říjnem.

O uzavření dohody informoval v neděli ve společném prohlášení svaz WGA, který zastupuje 11 500 filmových a televizních scenáristů, a sdružení užívající zkratku AMPTP, jež hájí zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Kompromisu se podařilo dosáhnout po pětidenním maratonu obnoveného intenzivního vyjednávání, jehož se v některých fázích účastnili i ředitelé studií.

Tříletá dohoda má scenáristům zajistit zvýšení platů, vyšší zdravotní a penzijní příspěvky nebo ochranu ohledně používání umělé inteligence. Odbory požadovaly minimální zvýšení mezd v závislosti na pozici scenáristy o pět až šest procent. Studia navrhovala dvouprocentní až čtyřprocentní navýšení, nakonec se našel kompromis na zvýšení mezd o 3,5 až pět procent.

Hollywood se však k normálu zatím plně nevrací. Odborové sdružení herců SAG-AFTRA, které se k protestu scenáristů přidalo v červenci, ve stávce zůstává. "Vědomí, že alespoň jeden z nás dostal dobrou nabídku, dává velkou naději, že i my získáme dobrou dohodu," reagovala podle AP herečka Marissa Cuevas. Herci stejně jako scenáristé požadují zvýšení mezd, lepší pracovní podmínky a ochranu v souvislosti s umělou inteligencí.

Stávka do značné míry ochromila hollywoodskou produkci. Protest scenáristů pozastavil například vznik nových řad oblíbených seriálů The Last of Us stanice HBO či Stranger Things streamovací služby Netflix a chystaných filmů jako Deadpool 3 nebo Superman: Legacy. Udělování televizních cen Emmy, které se mělo konat 18. září, bylo kvůli stávce odloženo na leden.

 

Právě se děje

Další zprávy