Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Cenu za režii převzal Olmo Omerzu za film Všechno bude.
Cenu za režii převzal Olmo Omerzu za film Všechno bude. | Foto: ČTK

Nejlepší režie

Všechno bude - Olmo Omerzu

Cenu kritiků za režii dnes v Divadle Archa za film Všechno bude převzal slovinský rodák Olmo Omerzu. V letech 2004 až 2011 studoval na pražské FAMU, od té doby působí v Česku. Jeho loňský snímek vypráví o čtrnáctiletém Márovi, který ukradne auto a se svým o dva roky mladším kamarádem si na dobrodružné cestě užívá náhlé svobody.

"Chtěl bych moc poděkovat kritikům za tu cenu, strašně si toho vážím. Film Všechno bude hodně stojí na hereckých výkonech a u nás v hlavních rolích hrají Tomáš Mrvík a Honza Uher, kteří úplně poprvé hráli ve filmu, byla to jejich první zkušenost s herectvím. Myslím, že tu práci odvedli skvěle. A chci moc poděkovat Elišce Křenkové, která mi pomáhala kluky herecky připravit na ten film," řekl Omerzu.

Jeho film byl premiérově uveden na festivalu v Karlových Varech, žánrově má nejblíž ke komedii. Podobně jako režisérovy předešlé snímky Příliš mladá noc a Rodinný film konfrontuje svět dětí a dospělých.

Recenzent Aktuálně.cz Tomáš Stejskal napsal, že některými scénami se Omerzu projevuje "jako jeden z našich nejtalentovanějších režisérů", který má cit pro přirozený dialog, vypointovaný gag i scény odehrávající se v jakémsi snovém bezčasí. "Omerzu natočil svůj nejdiváčtější film, který určitě vyniká nad většinou tuzemské produkce pohybující se na hraně komedie a dramatu," konstatoval Stejskal.

Kritik Kamil Fila vnímal Všechno bude v návaznosti na tradici dětských filmů, točených v Československu v 70. a 80. letech. "Jako jízda do neznáma jde o jeden z nejodvážnějších českých filmů za poslední dobu," prohlásil Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy