Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Cenu za nejlepší dokumentární film dostal režisér Jan Gebert za snímek Až přijde válka.
Cenu za nejlepší dokumentární film dostal režisér Jan Gebert za snímek Až přijde válka. | Foto: ČTK

Nejlepší dokument

Až přijde válka - Jan Gebert

O vzniku paravojenské skupiny, jež rekrutuje mladé muže s cílem vytvořit modelovou společnost založenou na řádu, izolaci a strachu, vypráví česko-chorvatský dokumentární snímek Až přijde válka režiséra Jana Geberta. Ten dnes získal Cenu české filmové kritiky pro nejlepší dokument.

Snímek zabývající se tématy nacionalismu či mechanismy moci měl premiéru vloni na festivalu Berlinale, vyrobila jej HBO Europe za podpory Státního fondu kinematografie.

Protagonistou je vysokoškolský student Petr, který stojí v čele domobrany Slovenskí branci, čítající 200 mladých lidí s oddíly po celém Slovensku. Petr je v horských lesích podřizuje vojenskému výcviku, který připomíná hru na diktaturu. Šéf domobrany chce uniformu jednou odložit a svou vizí oslovit celou společnost − tentokrát už jako politik.

"Portrét mladého vůdce samozvané slovenské domobrany Petera Švrčka, který ještě nedávno sváděl boj tak akorát s maturitní komisí, je děsivý. Nejen pro Čechy či Slováky. Je to film, který svým nenápadným pozorovatelským stylem naléhavě promlouvá o společenských náladách v celé Evropě," napsal kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal, který dokument Až přijde válka zařadil do svého výběru nejlepších filmů roku 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy