Alois Nebel se představil v Hong Kongu, Kuky v Káhiře

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 4. 2012 19:39
České filmy putují po exotických končinách
Černobílý Alois Nebel se promítal na hongkongském festivalu
Černobílý Alois Nebel se promítal na hongkongském festivalu | Foto: Aktuálně.cz

Hongkong, Buenos Aires, Toronto, Káhira, Istanbul. Český film sice není příliš vidět na nejprestižnějších přehlídkách, v exotičtějších filmových krajích ale boduje.  Na Mezinárodním filmovém festivalu v Hongkongu, který patří k nejvýznamnějším přehlídkám asijského kontinentu, se promítalo drama Nevinnost Jana Hřebejka, Alois Nebel Tomáše Luňáka a koprodukční film Cigán Martina Šulíka. Zařazeny byly mezi téměř 300 snímků z více než 50 zemí.

Čtrnáctý ročník festivalu nezávislých filmů v Buenos Aires má v programu přes čtyři stovky filmů a každoročně je zhlédne více než 300 tisíc. Festival se koná od 11. do 22. dubna a v rámci sekce Panorama na něm budou uvedeny rotoskopicky vytvořený Alois Nebel a Osmdesát dopisů Václava Kadrnky.

Třeštíková na dokumentárním festivalu v Torontu

Toronto bude na přelomu dubna a května hostit největší přehlídku dokumentárního filmu na severoamerickém kontinentu. Slavnostní zahájení festivalu Hot Docs obstará kanadská premiéra snímku věnovaného slavnému čínskému disidentovi - Ai Weiwei: Never Sorry. V jedenácti sekcích bude letos uvedeno 189 filmů z jedenapadesáti zemí - mezi nimi časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír, v němž režisérka zachytila život členů jedné obyčejné české rodiny od 70. let až do současnosti.

Kuky se vrací z Káhiry

Mezinárodní filmový festival v Káhiře se konal už pojedenadvacáté a koncem března uvedl pohádky Dešťová víla Milana Cieslara, Kuky se vrací Jana Svěráka a v soutěžní sekci animované Fimfárum - Do třetice všeho dobrého 3D režisérů Vlasty Pospíšilové, Kristiny Dufkové a Davida Súkupa.

Kuky se vrací byl uveden na festivalu v Káhiře
Kuky se vrací byl uveden na festivalu v Káhiře | Foto: Falcon

Z krátkometrážní studentské animované tvorby byly vybrány filmy Domino  Žofie Zajíčkové (Filmová škola Zlín), Lucas aneb Prokletí utopence Jaromíra Císaře a Elevator Jana Drozdy (Vysoká škola uměleckoprůmyslová Praha) a z pražské FAMU několikrát oceněný Graffitiger Libora Pixy.

České filmy se podle Donátové dále představí i na MFF v Istanbulu (Osmdesát dopisů, Cigán, Nevinnost) nebo americkém Phoenix Film Festivalu, který uvede dramata Lidice a Nevinnost. Festival nezávislého filmu v Římě, jenž začíná 12. dubna, představí dokumenty Láska v hrobě a Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy