Češi opraví pavilon v Benátkách. Na bienále umění nabídnou příběh žirafy

ČTK ČTK
7. 3. 2024 16:11
Na letošním ročníku bienále umění v Benátkách nabídne Česko metaforu příběhu žirafy Lenky. Projekt nazvaný Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí vytvořila výtvarnice Eva Koťátková, zkoumá v něm lidské zacházení se zvířaty a současně kritizuje násilí i vytěžování přírody.
Kurátorka letošního českého projektu pro bienále Hana Janečková a umělkyně Eva Koťátková.
Kurátorka letošního českého projektu pro bienále Hana Janečková a umělkyně Eva Koťátková. | Foto: ČTK

Mezinárodní přehlídka současného umění se bude konat od 20. dubna do 24. listopadu. Češi uvidí instalaci Koťátkové ještě v březnu 2025, kdy ji pražská Národní galerie vystaví v malé dvoraně Veletržního paláce.

"Ve Slaném, kde se realizace připravuje, se blížíme k dokončení projektu. Jeho hlavní struktura už je téměř dokončená a v dalším měsíci se budeme soustředit na umělecké dolaďování. Není to jen projekt můj a Evy Koťátkové, pracují na něm desítky lidí," zdůrazňuje kurátorka Hana Janečková.

Projekt pro český pavilon na Benátském bienále vybrala odborná porota z 20 návrhů. Podnětem se stal skutečný příběh žirafy Lenky, která byla v roce 1954 odchycena v Keni. Následně ji převezli do pražské zoo, kde se stala první československou žirafou. V zajetí přežila dva roky, poté bylo její tělo darováno Národnímu muzeu v Praze, které jej vystavovalo do roku 2000.

"Lenčin příběh je pro mě víc než jen výstavní projekt. Vnímám ho především jako otevřený rámec, v němž mohou v celé své mnohosti zaznít hlasy, které se vymykají oficiálnímu pojetí dějin," říká Eva Koťátková.

Projekt Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí bude v Benátkách vystaven v dočasně zrekonstruovaném společném českém a slovenském pavilonu. Instalace má mít podobu zvětšeného žirafího krku z textilu a kovu položeného do prostoru, které doplní sochařské odlitky těla žirafy Lenky.

Multimediální umělkyně Koťátková se do Benátek vrátí po 11 letech, v roce 2013 se představila v hlavním pavilonu.

Slovensko bude ve společném pavilonu letos reprezentovat projekt Oty Hudce Floating Arboretum, který se zabývá ohroženými stromy a jejich ochranou.

Český a slovenský pavilon v benátském parku Giardini della Biennale byl před několika lety v důsledku bouře poničen. Do letošního 25. března má být dokončena částečná oprava, která umožní vystavení projektu Koťátkové. Kompletní rekonstrukce pavilonu pak má následovat příští rok, uvedl tento čtvrtek ministr kultury Martin Baxa z ODS. Podle něj budou náklady na rekonstrukci činit zhruba 70 milionů korun. Dvě třetiny zaplatí české ministerstvo, jednu třetinu slovenské.

Pro bienále umění v Benátkách, které se v italském městě střídá s bienálem architektury, česká strana naposledy roce 2019 vybrala práce Stanislava Kolíbala.

Akce se poprvé konala roku 1885 a od té doby vždy v každém lichém roce. Později se přidalo v každém sudém roce bienále architektury. Také tuto akci ovlivnila nedávná pandemie koronaviru. Před čtyřmi lety bylo bienále zrušeno, a tak se přehlídky posunuly.

 

Právě se děje

Další zprávy