Vrcholí divadelní sezona, premiéry budou mít Schillerova klasika, příběh z metra i špičkový tanec

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 5. 2018 10:49
Necelé dva měsíce zbývají do divadelních prázdnin. Do té doby bude v Praze k vidění nové nastudování klasického dramatu Friedricha Schillera, inscenace pohybového souboru Spitfire Company či premiéra opery Nabucco v režii Josého Cury. Divadlo v Dlouhé chystá druhý režijní projekt dua Skutr, Letní shakespearovské slavnosti zase komedii s Martinem Dejdarem a Ondřejem Pavelkou.
Inscenace Dancing Grandmothers bude ve Foru Karlín uvedena 23. a 24. června.

Tanec Praha

První červnový den začne jubilejní 30. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha. Hlavními body programu budou inscenace renomovaného izraelského choreografa Emanuela Gata nazvaná Sunny a dílo korejské choreografky Eun-Me jménem Dancing Grandmothers.

Osmačtyřicetiletý Izraelec Gat se choreografii věnuje od 90. let minulého století, v novém tisíciletí založil skupinu Emanuel Gat Dance, s níž se Češi mohli seznámit skrze projekt Baletu Národního divadla nazvaný Timeless. Dnes Emanuel Gat pracuje pro velké baletní soubory z celého světa.

Inscenaci Sunny, která je plánována na 25. června do Fora Karlín, vytvořil s muzikantem a performerem Awirem Leonem. Dle pořadatelů spojuje koncert s originálním choreografickým výzkumem.

Korejská choreografka Eun-Me je autorkou inscenace Dancing Grandmothers, kde deset tančících seniorek v symbióze s profesionálními tanečníky prý odvážně provokuje zažité stereotypy a šeď oficiální kultury. "Pouští se do divokého světa barev a oslovuje seniory na cestách venkovem, to vše v přirozeném mezigeneračním dialogu, který je nosným tématem celého festivalu," říkají pořadatelé.

Inscenace Dancing Grandmothers bude ve Foru Karlín uvedena 23. a 24. června.

 

Právě se děje

Další zprávy