Třípatrové lidské věže, chůze po zdvižených dlaních. Akrobaté si sáhli na dno

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
17. 6. 2021 11:40
Na začátku Konkurzu, novocirkusové inscenace souboru Losers Cirque Company, není jasné, kdo je akrobat a kdo divák. Moderátor z obecenstva na jeviště vytahuje asi dvacítku lidí, kteří soupeří v drobných hlasových a motorických dovednostech.

Úkoly jsou stále těžší, účastníci jeden po druhém vypadávají. Teprve dunivá choreografie s tenisovými míčky odhalí, kdo z nich jsou akrobaté. Tři dívky a pět vysportovaných mužů, již v představení vystupují, patří k nejmladším členům souboru. Pondělní premiéru absolvovali v nově zrekonstruovaném Divadle Bravo v pražském Braníku, kam se inscenace vrátí zase na podzim. Nejbližší reprízy se konají na letní scéně v Anežském klášteře.

Inscenace o soupeření a touze naplnit ambice je chvílemi mrazivá. Nepříjemné zvukové signály oznamují, že někdo vypadl, neuspěl, podle imaginární poroty byl nudný, nezajímavý. Robotický hlas povzbuzuje k vyšším výkonům a nastoluje soupeřivou, cynickou atmosféru. "Dělá-li soupeř chybu, netřeba ho rušit," deklamuje stroj známý citát Napoleona Bonaparta.

Mladí účastníci konkurzu se ale nenechají zdeptat. Dívky švitoří, mladíci se chtějí seznámit. Vystoupení, v nichž převádějí pozemní akrobacii, breakdance nebo poetický výstup na šálách, jsou plná energie a radosti.

Strach, brek a smích

Sólové výstupy brzy přerůstají ve skupinové. Před očima diváků rostou třípatrové lidské věže. Dívka šplhá přes dvoje záda vysoko k portálu a potom ladně padá do přichystaných náručí.

Ale stát partnerovi na ramenou je jen začátek. Technicky stále náročnější a vynalézavější výkony ve vzduchu střídají jemnější výstupy, například když tanečnice kráčí nad mořem ležících těl a její chodila se dotýkají jen zdvižených dlaní.

Soustředěná, klidnější čísla doplňují zvukové nahrávky monologů či sebezpytných úvah, v nichž se akrobaté představují. "Moje denní rutina, to je strach, brek a smích," přiznává dívka, která se před každým představením bojí, že není dostatečně připravena. Naučila se však stres rozpouštět smíchem. Její kolegyně se obtížně smiřuje se svým svalnatým tělem. "Mám je ráda za funkci, kterou dokáže, ale ne svoje svaly. Chtěla bych mít krásné, štíhlé paže."

Akrobat s dlouhými vlasy staženými do uzlu se za své ambice nestydí. "Chci být nejlepší, ale umím se upozadit, aby vynikl druhý, abych ho motivoval. Potom spolu můžeme vytvořit něco velkého," říká.

Snímek z inscenace Konkurz.
Snímek z inscenace Konkurz. | Foto: Miloš Šálek

Jak představení, jež doprovází energická, chvílemi agresivní elektrická kytara, spěje k závěru, znovu se prosazuje robotický ženský hlas: "Úspěšný člověk na vrchol nikdy nestoupá sám. Na vrcholu je ale místo jen pro jednoho."

Digitální hlas dál odměřuje čas, určuje tempo a vzbuzuje rivalitu. Krásná cirkusová čísla střídají tupé fyzické úkoly a na konci každého je vyloučen ten nejslabší.

Inscenaci Konkurz, ve které vystupují Karolína Křížková, Sára Stoulilová, Ester Josefína Vandasová, Petr Dlugoš, Adam Rameš, Lukáš Borik, Jiří Bělka a Petr Dvořák za doprovodu hudebníka Kirilla Yakovleva, označuje režisér a spoluzakladatel souboru Petr Horníček za akrobatickou show i divadlo zároveň.

"V běžném životě se čím dál častěji dostáváme do situací, kdy musíme dokazovat svou kvalitu, kvalifikaci nebo sílu," vysvětluje. "Za život vystřídáme hned několik zaměstnání, často se ocitáme přede dveřmi, do kterých chce naráz vstoupit více lidí."

Nejbližší reprízy Konkurzu se konají 22. a 23. června v Anežském klášteře. | Video: Losers Cirque Company

Až na dno

První letošní premiéra Lúzrů, jak se souboru říká, je podle principála nejobtížnější ze všech titulů, jež mají v repertoáru. "Akrobaté si v Konkurzu sáhnou na dno. Na konci fyzicky nesmějí přestat, dokud se jim neřekne dost," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Drastickým finále chtěl Horníček navodit vyčerpání, které zažívá člověk podstupující konkurzy či výběrová řízení.

Losers Cirque Company patří k nejznámějším českým souborům nového cirkusu. Diváci je znají z festivalů jako Letní Letná, hostování na pražských scénách La Fabrika a Jatka 78 nebo z Divadla Na Fidlovačce.

Od minulého roku sídlí v někdejším Branickém divadle, které dostali do pronájmu a přejmenovali na Divadlo Bravo. Scéna ale ještě nezažila program v plném proudu, před posledním lockdownem stihli Lúzři jen jednu premiéru. Loni na podzim uvedli pantomimicko-cirkusové představení pro děti nazvané Mimjové.

Divadlo Bravo se má stát významnou alternativní scénou, kde bude vedle nového cirkusu dominovat pantomima. Kromě Losers Cirque Company zde bude sídlit mim Radim Vizváry, prostor dostanou i menší novocirkusová a pantomimická uskupení.

"Hrdě se hlásíme k odkazu legendární Pražské pětky a je nám ctí vystupovat na stejných prknech jako Baletní jednotka Křeč, Boris Hybner a mnoho dalších zvučných jmen," stojí na stránkách divadla.

Losers Cirque Company: Konkurz

Divadlo Bravo, Praha, premiéra 14. června, nejbližší reprízy v Anežském klášteře 22. a 23. června a dále 26. a 27. července.

 

Právě se děje

Další zprávy