Jihočeské divadlo skončilo ve ztrátě, Slovácké propouští sedm herců

ČTK ČTK
17. 4. 2021 15:40
Jihočeské divadlo zakončilo loňské hospodaření se ztrátou 734 tisíc korun, kterou lze pokrýt z rezervního fondu. Do ekonomiky zasáhla koronavirová pandemie a chybějící tržby z otáčivého hlediště, kde se v uplynulém roce nehrálo.
Jihočeskému divadlu vloni chyběly tržby z otáčivého hlediště v Českém Krumlově.
Jihočeskému divadlu vloni chyběly tržby z otáčivého hlediště v Českém Krumlově. | Foto: ČTK

V uplynulém roce Jihočeské divadlo nabídlo 250 akcí pro více než 26 612 diváků. Tržby za představení činily 5,44 milionu korun, příspěvek od zřizovatele 129,4 milionu, vyplývá z rozboru hospodaření na webu.

"Významně byla omezená umělecká činnost, hraní pro veřejnost a pochopitelně i příjem tržeb ze vstupného. V dubnu, na návrh vedení divadla, rozhodl zřizovatel o zrušení sezony na otáčivém hledišti v Českém Krumlově a zahájení nutných oprav. Z výše uvedených důvodů byly dopady do ekonomiky divadla dramatické," stojí v dokumentu.

Divadlu v roce 2020 chyběly hlavně příjmy z otáčivého hlediště. Tržby tak proti plánu klesly o 47,7 milionu. V nákladech scéna se zhruba 260 zaměstnanci ušetřila 31,4 milionu, konkrétně na honorářích, materiálu i platech. Mzdové náklady loni dosáhly 90,3 milionu.

Zajistit dost zdrojů pomohly dotace. Od Jihočeského kraje divadlo získalo 3,5 milionu, z ministerstva kultury nejdřív plánovaný příspěvek 15,4 milionu a pak dalších 15,6 milionu ze záchranného balíčku mírnícího dopady koronakrize. Zřizovatel scény, jímž je město, provozní příspěvek téměř 130 milionů nesnížil.

O prázdninách scéna připravila sérii Léto s Jihočeským divadlem, kterou za srpen a září navštívilo 2808 lidí. Za 50 dní nabídla 25 představení na sedmi místech kraje. Tržby dosáhly zhruba 600 tisíc korun.

Různé akce se odehrály i při adventu - on-line adventní kalendář s fotografiemi i krátkými videi, trubači vystupující na radnici. Malé divadlo hrálo z dodávky.

Při jarní koronakrizi zaměstnanci dílen přerušili práci a spolu s dalšími ušili přes 3000 roušek, které přerozdělil krizový štáb města. Na podzim 25 dobrovolníků z divadla pomáhalo hygienikům trasovat kontakty lidí s nemocí covid-19. V listopadu získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství devadesátiletá herečka Hana Bauerová.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna v Českém Krumlově. V roce 2019 tam přijelo 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu korun.

Propouštění ve Slováckém divadle

Rok poté, co pandemie koronaviru dorazila do Česka, není Jihočeské divadlo jedinou regionální scénou, která zažívá problémy. Slovácké divadlo v Uherském Hradišti koncem minulého měsíce oznámilo, že kvůli výpadku příjmů propustí sedm kmenových herců.

V tomto divadle zůstává 15 kmenových herců na plný a další dva na částečný úvazek, uvedl mluvčí a herec uherskohradišťské scény Josef Kubáník. Kvůli koronavirové krizi přišli o více než třetinu rozpočtu z tržeb. "Divadlo chceme zachránit stůj co stůj," vysvětlila ředitelka Libuše Habartová, že jedinou alternativou k propouštění bylo zavřít celou scénu.

Slovácké divadlo má rozpočet 50 milionů korun, přičemž v této částce počítá s 18 miliony z tržeb.

"V současné době, kdy už přes půl roku nehrajeme, nám peníze chybí. Hledali jsme úspory na všech možných místech. Změníme dodavatele energií, vrátíme nevyužívané pohostinské pokoje, nepřijmeme mzdovou účetní a její práci si rozdělíme mezi sebou, nepřijmeme odcházejícího jevištního technika a tak bych mohla pokračovat. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než se ve spolupráci s uměleckým šéfem Lukášem Kopeckým podívat i na vytíženost herců," řekla Habartová.

Ke konci května tak ukončí pracovní poměr sedmi hercům, kteří přejdou na licenční smlouvy. Divadlo je nabídlo Jaroslavě Tihelkové, Monice Horké, Anně Pospíchalové, Alžbětě Mahdalové, Petru Čagánkovi, Davidu Macháčkovi a Martinu Hudcovi, všichni je akceptovali. "To znamená, že ve Slováckém divadle nekončí, se všemi budeme dále spolupracovat minimálně do dohrání nazkoušených inscenací. Chci, aby zůstali součástí divadla, jen půjde o spolupráci na jiné bázi," doplnil mluvčí.

Šetřit se podle něj bude také na nově studovaných inscenacích. "Přišli jsme o třetinu rozpočtu a nazkoušíme tak i o třetinu méně novinek, tedy čtyři jak v roce následujícím, tak i v roce 2023. Pro všechny z nás je to mimořádně bolestivé a stálo nás to hodiny a hodiny jednání a mnoho probdělých nocí," dodal Kopecký.

Slovácké divadlo loni oslavilo 75 let existence. Má zhruba 7000 předplatitelů.

Při spuštění služby spadly servery. Zájem byl větší, než jsme čekali, říká jeden ze zakladatelů „divadelního Netflixu“ Dramox Martin Zavadil. | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy