"Jedna z největších bitev o práva." Coppolův nový film nakonec uvidí Američané i Češi

Kultura AFP, Kultura
18. 6. 2024 6:47
Více než měsíc od premiéry na festivalu v Cannes trvalo novému filmu světově uznávaného Francise Forda Coppoly, než našel distributora. Snímek nazvaný Megalopolis, který režisér zaplatil z vlastní kapsy a jenž ostře rozdělil kritiky, ale nakonec uvidí diváci v USA i Česku.
Představitel hlavní role Adam Driver a režisér Francis Ford Coppola na premiéře Megalopolis minulý měsíc v Cannes.
Představitel hlavní role Adam Driver a režisér Francis Ford Coppola na premiéře Megalopolis minulý měsíc v Cannes. | Foto: Reuters

Futuristické drama odkazující ke starému Římu uvede do amerických kin koncem září hollywoodská společnost Lionsgate, napsala v noci na úterý agentura AFP. Češi uvidí Megalopolis záhy nato díky firmě Film Europe. "Premiéry se dočkáte letos na jedenáctém ročníku festivalu Be2Can mezi 2. a 9. říjnem a následně jej budete moci vidět ve standardní kinodistribuci," potvrdila česká společnost.

Podle agentury AP tím končí jedna z největších bitev o práva v letošním roce. Autor slavné Apokalypsy nebo Kmotra na projektu průběžně pracoval od 80. let minulého století. Tak dlouho se ale Francisi Fordu Coppolovi nedařilo sehnat peníze, až do něj ve svých 85 letech nakonec zainvestoval z vlastní kapsy 120 milionů dolarů, v přepočtu 2,8 miliardy korun, napsal časopis Hollywood Reporter. Režisér kvůli tomu musel prodat část svých vinic.

Když Megalopolis koncem března poprvé promítl potenciálním investorům a distributorům v Los Angeles, mezi experty v branži zavládla skepse okolo možnosti, že by si na sebe film mohl vydělat, vysvětluje agentura AP. Následně Coppola slavnostně uvedl Megalopolis na festivalu ve francouzském Cannes, kde ale snímek rozdělil kritiky.

"Ten film je nafouknutý, nudný a nepopsatelně povrchní," konstatoval britský deník Guardian, zatímco londýnské Times psaly rovnou o "ohavnosti". Naopak server Deadline.com v recenzi hovoří o "docela ohromujícím počinu mistra, který se formátu Imax chopil jako Caravaggio plátna" a web Indiewire.com chválí Coppolovu "tvůrčí nespoutanost".

Podle agentury AFP i první ohlasy přispěly k tomu, že se Megalopolis ani měsíc po skončení festivalu v Cannes stále nedařilo najít distributora v Coppolových rodných USA. Nikde nebylo řečeno, že tamní diváci snímek v kinech vůbec uvidí.

To se nakonec stane díky firmě Lionsgate, která už do amerických domácností na nosičích jako DVD nebo Blu-Ray distribuovala režisérův válečný film Apokalypsa z roku 1979.

"Jsem nadšený, že se Megalopolis chopila zrovna firma Lionsgate. Nepochybuji, že mu věnuje stejnou lásku a péči jako Apokalypse, která už čtyřicátým pátým rokem úžasně vydělává a sklízí ohlas," reagoval Coppola. Ten už v Cannes vzkázal, že "na penězích nezáleží", tedy že od Megalopolis neočekává v první řadě komerční výkon.

Hrdinou filmu je architekt a vizionář Caesar, jenž sní o utopické přestavbě New Yorku. Tomu brání starosta metropole. Protagonistu hraje Adam Driver, politika ztvárnil Giancarlo Esposito. Ve hvězdně obsazeném snímku dále účinkují Laurence Fishburne, Shia LaBeouf, Jon Voight, Dustin Hoffman nebo herečky Nathalie Emmanuel a Aubrey Plaza.

Podle dosavadních ohlasů má film i experimentální rovinu. Součástí prvních projekcí byl okamžik, kdy se při promítání v hledišti sebere herec, stoupne si pod plátno a položí otázku jedné z postav.

Film se odehrává v retrofuturistickém upadajícím New Yorku zvaném New Rome, kde jsou na denním pořádku bakchanálie. Sportovní hala Madison Square Garden se proměnila v pomyslné moderní Koloseum, jež hostí řecko-římské zápasy či vozatajské závody, zatímco venku se rozpadají sochy a místo časopisu Time občané čtou magazín Tempus.

Video: Trailer z filmu Megalopolis

Film Megalopolis uvedou česká kina na podzim 2024. | Video: American Zoetrope
 

Právě se děje

Další zprávy