Českého slavíka opět získal Ztracený, mezi zpěvačkami bodovaly Farna i Balonová

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 11. 2023 0:41
Českého slavíka v kategorii zpěvaček tento pátek získala Ewa Farna. Druhá v anketě popularity skončila loňská vítězka Lucie Bílá, třetí je Monika Absolonová. Ocenění v 61. ročníku hudební soutěže byla předána v pražském Foru Karlín.

V kategoriích skupin a zpěváků se pořadí prvních tří oproti loňsku nezměnilo. Vyhrál Kabát před skupinami Mirai a Kryštof, mezi zpěváky pak Marek Ztracený před Vojtěchem Dykem a Richardem Krajčem. Do síně slávy vstoupil Václav Neckář. Absolutním slavíkem s největším počtem hlasů od fanoušků se stala Ewa Farna. Cenu za objev roku si odnáší Tereza Balonová.

Třicetiletá Farna se na první místo mezi zpěvačkami vrátila z loňské druhé pozice. "Zažila jsem nádhernou sezonu," řekla viditelně dojatá pěvkyně a připomněla říjnový koncert ve vyprodané pražské O2 areně, který na stejném místě zopakuje v březnu. "Dvacet let sem chodím držet pěsti kolegům a vůbec jsem to nečekala," komentovala své první umístění na stupních vítězů Absolonová.

Kabát v kategorii skupin dosud posbíral 14 prvenství včetně letošního. "My, takoví rockoví dinosauři, jsme porazili mladé kapely," poukázal osmapadesátiletý frontman Josef Vojtek a zmínil, že příští rok Kabát plánuje turné ke 35 letům na scéně v nezměněné sestavě.

Skupina Mirai ocenění nepřevzala osobně, diváky ve Foru Karlín pozdravila z koncertu v Pardubicích.

"Nikdy to nebudu brát jako samozřejmost," řekl při přebírání své ceny Marek Ztracený, který se umístil první v posledních třech ročnících. Něco na tom je, když se říká, že těžké je vyhrát a ještě těžší obhájit, doplnil.

Zpěvákem roku je Marek Ztracený.
Zpěvákem roku je Marek Ztracený. | Foto: ČTK

"Ať pracuju, nebo nepracuju, tak vám je to jedno, protože jsem zase na tom druhém místě," poznamenal Vojtěch Dyk v narážce na loňské ocenění, kdy poukazoval na to, že je druhý, i když prakticky nevystupoval.

Mezi hiphopery a rapery vyhrál Calin před skupinou ATMO music a Marpem. Na rozdíl od loňska, kdy v jiném pořadí uspěla stejná trojice interpretů a pro ocenění si nikdo nepřišel, letos Českého slavíka všichni převzali, i když vítězný Calin jen na dálku z Brna. V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Hory skupiny O5 a Radeček.

Při slavnostním večeru, který stejně jako v předchozích dvou letech moderovali Ondřej Sokol a Aleš Háma, vystoupily skupiny Kabát, Vesna a Chinaski. Zazpívali také Monika Bagárová, Jana Kirschner, Eva Burešová, Vojtěch Dyk nebo Marpo s Troublegangem. Diváci po 15 letech na Českém slavíkovi viděli vystoupení Heleny Vondráčkové, která si připravila směs hitů a oznámila začátek prodeje vstupenek na červnový narozeninový koncert v O2 areně. Podle moderátora Leoše Mareše měla vyprodáno za necelou hodinu. "Ne, to si děláš legraci. To není možné," nevěřila Vondráčková, když jí informaci před kamerami Mareš oznámil. Ještě v sobotu ráno se ale lístky na toto vystoupení stále daly koupit.

Program uzavřel Václav Neckář se skupinou Bacily. Dramaturgie večera připomněla také letos zesnulé umělce. Poctu Yvonně Přenosilové zazpívala Jitka Čvančarová, o vzpomínku na Vaša Patejdla se postarali Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem ze slovenské poprockové formace No Name.

Před vyhlášením slavíků se podle serveru Super.cz odehrál incident při příchodu devětadvacetiletého zpěváka Jana Bendiga, kterého na červeném koberci neznámý muž posypal moukou a vykřikoval u toho rasistické urážky. Umělec se následně odebral do zákulisí. Podle svého partnera Lukáše Rejmona se Bendig psychicky zhroutil, čekalo ho přitom vystoupení s Monikou Bagárovou.

Útokem na Bendiga se z vlastní iniciativy začala zabývat policie, napsal v sobotu server Romea.cz. Pražští kriminalisté prověřují, zda nebyl spáchan trestný čin, a pátrají po totožnosti útočníka, řekl webu policejní mluvčí Richard Hrdina.

Lidé mohli hlasovat vždy maximálně pro šest interpretů v kategoriích Zpěvák, Zpěvačka, Skupina a Hip hop & rap. Ze tří nominovaných vybírali objev roku.

Vloni, kdy do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo dle pořadatelů rekordních 2,1 milionu hlasů, do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý, přičemž Absolutním slavíkem se stala Lucie Bílá. Letos pořadatelé počet hlasujících nezveřejnili.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 tehdejší redaktor Mladého světa a pozdější scénárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík. Práva na pořádání ankety nyní vlastní TV Nova.

Video: Hudba je elixír, říká Kratochvílová

"Pořád jsem lítala a za mnou vlály ty copánky. Prakticky jsem jimi bičovala kapelu," vzpomínala v pořadu Spotlight zpěvačka Jana "Uriel" Kratochvílová. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy