Cenu Thálie za celoživotní mistrovství získají Viktor Preiss či Helena Vondráčková

ČTK ČTK
5. 9. 2024 17:24
Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Štěpánce Ranošové a Viktoru Preissovi. V oboru opera ji získá Naďa Šormová, v baletu, tanci a pohybovém divadle Josef Kotěšovský, za muzikál, operetu a jiné hudebnědramatické žánry pak Helena Vondráčková.
Vloni diváci po patnáctileté pauze na cenách Český slavík zažili vystoupení Heleny Vondráčkové.
Vloni diváci po patnáctileté pauze na cenách Český slavík zažili vystoupení Heleny Vondráčkové. | Foto: TV Nova

V oboru alternativního divadla byl oceněn Jan Číhal, který se slavnostního ceremoniálu plánovaného na 5. října v Národním divadle nedožil. Zemřel letos 22. srpna. Při zveřejnění nominací za nejlepší divadelní výkony to uvedli pořadatelé.

Ceny Thálie bývají udíleny v kategoriích činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebnědramatický žánr a balet, pantomima či jiný tanečně-dramatický žánr. Do finále v každé z kategorií postupují tři umělci a tři umělkyně. Od roku 2020 organizátoři samostatně oceňují také jevištní výkony v oboru alternativního a loutkového divadla, v těch má nominace pět umělců a umělkyň jako celek.

Pořadatelé rovněž udělí Thálii za šíření divadelního umění a cenu pro mladého umělce či umělkyni do 33 let. Novinkou letos bude soška pro nejlepšího zahraničního umělce.

Za činohru je nominovaná herečka Kateřina Císařová, která ztvárnila Káťu ve Vzkříšení Lva Nikolajeviče Tolstoje v Divadle Na zábradlí. Petra Janečková, jež loni získala nominaci v kategorii muzikál a opereta, ji letos má za činoherní roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já z Východočeského divadla Pardubice. Třetí nominovanou herečkou je Marie Štípková, která ve Švandově divadle ztělesnila Tessu Enslerovou v inscenaci Na první pohled Suzie Millerové.

Také v mužské kategorii za činohru byli nominováni dva herci z pražských scén, Miloslav König za roli Michela Houellebecqa v Divadle Na zábradlí a Stanislav Majer za postavu Paula Baumera z inscenace Na západní frontě klid uváděné v X10. Třetím nominovaným je Jan Kolařík, který v brněnské Huse na provázku zpodobnil Deža Ursinyho v inscenaci Nie sme doma.

V opeře jsou nominované Arnheiður Eiríksdóttirová z Islandu, která působí v pražském Národním divadle, Soňa Godarská z plzeňského Divadla J. K. Tyla a Tereza Kavecká ze Slezského divadla Opava. Z mužů byli navrženi Peter Berger, Jiří Brückler a Svatopluk Sem.

V kategorii balet, tanec a pohybové divadlo mohou uspět Adéla Bendová, Nuria Cazorla García a Klára Jelínková. Z mužů jsou to Patrik Čermák, Patrik Holeček a Ennio Zappala. Za muzikál mají Thálii šanci získat Anna Fialová, slovenská rodačka Svetlana Janotová a Markéta Schimmerová Procházková. Z mužů pak Marek Holý, Pavel Režný nebo Lukáš Vlček.

V kategorii Alternativní divadlo je letos nominovaných pět žen, Martina Hajdyla Lacová, Tereza Hof, Ladislava Jančíková, Iris Kristeková a Tereza Ondrová. V loutkovém divadle byli navrženi za kolektivní herecký výkon Marek Bečka, Radek Beran, Vít Brukner. Dále Edita Dohnálková Valášek, Veronika Košvancová Khomová, Barbora Kubátová a Kristýna Matěj Dámová.

Vítěze vyberou odborné poroty, o cenách za celoživotní mistrovství rozhodlo prezidium Herecké asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy