Pražskou halu vyprodal, teď se vrátí do Brna. Bryan Adams tam zazpívá už potřetí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 2. 2024 10:59
Kanadský rockový zpěvák a fotograf Bryan Adams, který proslul hity Summer of ’69 nebo Run to You, vystoupí v Brně. Koncert se uskuteční 13. října ve Winning Group areně, dříve známé jako hala Rondo. Vstupenky za cenu od 1390 korun budou v prodeji od čtvrtka, oznámila pořadatelská agentura Live Nation.
Bryan Adams poslední roky kvůli autorským právům postupně znovu přetáčí své staré hity.
Bryan Adams poslední roky kvůli autorským právům postupně znovu přetáčí své staré hity. | Foto: Profimedia.cz

Zpěvák a kytarista, jenž prodal přes 100 milionů nahrávek, loni v prosinci vyprodal pražskou O2 arenu. Do Brna přijede už potřetí. Při prvním zdejším vystoupení v roce 2014 ho pod širým nebem na Velodromu sledoval desetitisícový dav. Zahrál tehdy všechny své hity, někdy s ním fanoušci zpívali dlouhé pasáže. V roce 2017 pak koncertoval ve stejné brněnské hale, kam se vrátí letos.

Zejména v 80. a 90. letech minulého století patřil Adams k nejznámějším tvářím rockové a popové scény. K jeho hitům patří Cuts Like a Knife, Heaven, Summer of '69, Run To You nebo 18 Till I Die. Nazpíval také řadu duetů, například Finally Found Someone s Barbrou Streisand, a spoustu filmových písní. Svou dosud jedinou Grammy získal roku 1992 právě za (Everything I Do) I Do It for You ze soundtracku ke snímku Robin Hood: Král zbojníků s hercem Kevinem Costnerem v hlavní roli.

Poslední, v pořadí již patnáctou studiovou nahrávku So Happy It Hurts vydal Adams předloni. Ve stejném roce zveřejnil skladby z broadwayského muzikálu Pretty Woman, k němuž složil hudbu. Znají jej i brněnští diváci díky inscenaci Městského divadla, která měla v režii Stanislava Moši premiéru v roce 2021.

Kromě toho Adams v rámci projektu Classic kvůli autorským právům postupně znovu přetáčí své staré hity.

Bezprostředním impulzem se stal spor s vydavatelstvím Universal Music, které mu odmítlo poskytnout kontrolu nad staršími nahrávkami. Adams na ně pozbyl práva, a tudíž ani nemá příjmy například z jejich streamování. "Začali jsme jednat o nové smlouvě a Universal mi odmítl dát cokoliv. Tak jsem řekl: fajn, když mi je nedáte, natočím si je znova," popsal pro web Cleveland.com.

Ze stejného důvodu poslední roky své starší písně znovu nahrává popová zpěvačka Taylor Swift, se kterou Adams roku 2018 na koncertu zazpíval Summer of ’69. "Jsem jí hrozně vděčný za to, že mi ten nápad vnuknula. Prostě jsem si řekl, že když to udělala ona, zvládnu to taky," dodává hudebník, který se věnuje i charitě. Mimo jiné spolupracoval s Nadací Terezy Maxové dětem, pro kterou nafotil kalendář na rok 2007.

Video: Bryan Adams znovu natočil hit Summer of ’69

Bryan Adams nedávno znovu natočil jeden ze svých největších hitů Summer of ’69. | Video: Badams Music
 

Právě se děje

Další zprávy