Swiftová bojuje s hudebním průmyslem. Znovu natočila své 13 let staré album

Reuters Kultura Reuters, Kultura
9. 4. 2021 16:24
Americká popová zpěvačka Taylor Swiftová tento pátek vydala nově natočenou verzi svého hitového alba Fearless z roku 2008. Jedenáctinásobná držitelka Grammy se již delší dobu snaží znovu získat kontrolu nad staršími nahrávkami, na které pozbyla práva.
Taylor Swiftová chce znovu přetočit ještě pět desek.
Taylor Swiftová chce znovu přetočit ještě pět desek. | Foto: Beth Garrabrant

Album nazvané Fearless (Taylor’s Version) obsahuje 26 skladeb. Je mezi nimi všech 13 původních písní, o dva roky mladší filmový singl Today Was a Fairytale, šest kompozic z platinové verze a šest dříve nevydaných včetně bonusového remixu tracku Love Story od švédské producentky Elviry.

"Byla to noc, kdy se všechno změnilo," zavzpomínala před svými 153 miliony sledujícími na Instagramu zpěvačka, jak původní desku vydala.

Jedenatřicetiletá Swiftová už v únoru avizovala, že album Fearless natočí znovu. Rozhodla se tak kvůli dlouholeté právní bitvě se svým někdejším vydavatelstvím Big Machine a především hudebním manažerem Scooterem Braunem, který získal práva na její největší hity.

Swiftová od Big Machine odešla v roce 2018, rok nato firmu koupil Braun. Vloni prodal takzvané mastery, to znamená finální verze smíchaných nahrávkek Swiftové, investiční společnosti Shamrock Holdings za odhadem 300 milionů dolarů, v přepočtu 6,5 miliardy korun. Swiftová již třetím rokem nahrává pro vydavatelství Universal Music.

Zpěvačka vlastní práva na skladby a texty, může tak například rozhodovat o tom, v jakých se objeví filmech, televizních seriálech či reklamách. Nemá ale kontrolu nad původními nahrávkami, a tudíž ani příjmy například z jejich streamování. "Swiftová se snaží v hlavách svých fanoušků nahradit původní alba těmi novými, na která vlastní práva," shrnuje deník Wall Street Journal.

Podle něj zpěvačka aktivně vybízí posluchače i reklamní agentury k tomu, aby její staré nahrávky ignorovali a pracovali jen s těmi novými. Například twitterový účet @swifferupdates zveřejnil návod, jak původní verze zablokovat na streamovací službě Spotify. To vše může ve výsledku znehodnotit investici společnosti Shamrock Holdings.

S propagací nové verze pomáhají vycházející hudební hvězdy, osmnáctiletá Olivia Rodrigová a dvaadvacetiletý Conan Gray.

Své druhé studiové album Fearless vydala Taylor Swiftová jako osmnáctiletá. Udělalo z ní celosvětovou hvězdu a stalo se deskou roku na předávání cen Grammy.

Podle kritiků posluchači z nové verze nebudou zklamaní. Swiftová se drží toho, jak nahrávky před 13 lety vytvořila. "Opravdu jen důkladní swiftologové by našli jemné nuance, ve kterých se nová verze liší od té původní," napsal deník Los Angeles Times.

Součástí nové verze alba je dříve nevydaný track Mr. Perfectly Fine. | Video: Universal Music

Také podle hudebního časopisu NME je novinka poctou a věrnou kopií původního alba. "Dokonce je čistější a natočená s vřelejším tónem. Swiftová pochopitelně zní zkušeněji, než když jí bylo osmnáct," napsal časopis, podle nějž poslech nové verze Fearless posluchačům navodí podobnou nostalgii, jako kdyby listovali svým deníkem.

Deník Guardian s odstupem času kvituje, že Swiftová již na Fearless nalezla způsob, jak oslovit teenagery.

Recenzent také oceňuje, že zpěvačka odolala příležitosti dodatečně své rané nahrávky vylepšit a držela se původní podoby.

"Teď, když je zkušenější, by možná tak znepokojivě často nezmiňovala klišé jako líbání v dešti," poznamenal recenzent, podle nějž je těžké spatřit mezi novinkou a původní verzí rozdíl. "Je o něco lépe vyprodukovaná? Je hlas v celkovém mixu o něco více v popředí?" naznačuje bez odpovědi, jak těžké je poznat rozdíl.

Swiftová již dříve avizovala, že podobně jako Fearless chce znovu natočit a vydat i svých pět následujících desek.

 

Právě se děje

Další zprávy