Proti komunistům se zbraní v ruce. Vyšel první trailer z filmu o bratrech Mašínových

Kultura Kultura
14. 6. 2023 20:16
"Bez svobody nelze žít," zní v prvním traileru z očekávaného filmu o bratrech Mašínech, který natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Ukázku z něj ve středu večer zveřejnila Česká televize, která jej označuje za "jeden z největších příběhů studené války".
Film Bratři uvedou česká kina 26. října. | Video: Česká televize

Snímek, jenž vznikl podle scénáře Marka Epsteina, uvedou kina 26. října, sedmdesát let od útěku bratří Mašínových do Západního Berlína. Hlavní role ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších se objeví Matěj Hádek nebo Tatiana Dyková.

"Příběh bratří Mašínů patří mezi několik scenáristických himálajských vrcholů. Je zrádný v mnoha směrech," uvedl před časem scenárista Epstein. "Vypadá nesmírně filmově a autorovi na první pohled nehrozí mnoho práce. Teprve časem jsem pochopil, před jak obrovským dramatickým gigantem stojím. Každá postava v dramatu téhle rodiny je anticky tragická, a práce scenáristy tak byla především ve volbě materiálu, který do příběhu nedá," dodal.

Případ skupiny kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává kontroverze. Odbojáři se pokusili navázat na činnost svého otce Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty.

Při jejich akcích zemřelo šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu plus později tři východoněmečtí policisté. Josef Mašín, stejně jako jeho starší bratr Ctirad, jenž zemřel roku 2011 v USA, svých činů v poválečném Československu a při útěku nikdy nelitovali.

"Je to téma blízké mému vnitřnímu nastavení. Když se někdo postaví jasné přesile, tak mu fandím. Zajímá mě i morální dilema toho příběhu, ten běh na hraně, když na agresi odpovíte silou a to se dotkne i vašich nejbližších," řekl dříve režisér Tomáš Mašín, který trasu útěku přes Československo i východní Německo prošel s Josefem Mašínem.

Tomáš Mašín debutoval výpravným dramatem 3 sezóny v pekle, které bylo nominováno na jedenáct Českých lvů. Zabodoval také s televizní sérií Ochránce, jež získala Českého lva. Marek Epstein je autorem scénářů k filmům Šarlatán, Václav nebo Anděl Páně 2. Obdržel Českého lva za scénář k dramatu Ve stínu.

Video: Zabíjení lidí? Udělal bych vše stejně, řekl Mašín

Komunismus byl horší než to, co provedli v bývalém Československu nacisti, řekl v DVTV Josef Mašín, člen někdejší odbojové skupiny. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy