Anatomie pádu získala šest francouzských cen, herečky mluvily o sexuálním násilí

ČTK Kultura ČTK, Kultura, AFP
24. 2. 2024 12:07
Udílení francouzských cen César ovládlo justiční drama Anatomie pádu. Získalo šest sošek včetně těch za nejlepší film a režii pro autorku Justine Triet. Ta v kategorii zvítězila jakožto teprve druhá žena. Navázala tak na úspěch z festivalu v Cannes, kde loni coby třetí žena převzala hlavní cenu Zlatou palmu.

Podle agentury AFP se ale nejdůležitější momenty pátečního slavnostního udílení Césarů netýkaly filmů, nýbrž problematiky sexuálního násilí.

"Ráda bych tohoto Césara věnovala všem ženám. Těm, které uspěly, i těm, které selhaly, těm, jimž bylo ublíženo a které se osvobodily tím, že promluvily na veřejnosti, stejně jako těm, které nemohly," prohlásila pětačtyřicetiletá Justine Triet.

Sošku za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli získala herečka Adèle Exarchopoulos za roli oběti incestu v dramatu Je verrai toujours vos visages. Pak k publiku promluvila její kolegyně Anna Mouglalis. Ta ze sexuálního znásilnění obvinila francouzské režiséry Jacquese Doillona a Philippa Garrela. "Pokud budeme táhnout za jeden provaz, můžeme změnit svět k lepšímu," apelovala na přítomné.

Ještě větší pozornost si vysloužila herečka Judith Godrèche, vůdčí osobnost francouzského hnutí #MeToo proti sexuálnímu obtěžování. Jedenapadesátiletá žena rovněž obvinila Jacquese Doillona a také režiséra Benoîta Jacquota, že ji jako nezletilou zneužili. Oba vinu odmítají.

Herečka žijící v USA teď na předávání Césarů odsoudila "míru beztrestnosti a popírání" v branži. "Přece nedopustíme, aby toto umění, které tolik milujeme a které nás spojuje, bylo využíváno jako zástěrka pro nezákonné obchodování s mladými dívkami," zvolala a sklidila mohutný potlesk vestoje.

Herečka Judith Godrèche vystoupila proti sexuálnímu násilí.
Herečka Judith Godrèche vystoupila proti sexuálnímu násilí. | Foto: Reuters

Toho se během 49. předávání Césarů opakovaně dočkali především tvůrci Anatomie pádu. Film vypráví o spisovatelce čelící podezření, zda nezabila svého manžela. Snímek postupně obdržel ceny za scénář pro Justine Triet a Arthura Harariho či ocenění pro nejlepší herečku, kterou se stala Němka Sandra Hüller.

Britský režisér Christopher Nolan, autor loňského hollywoodského Oppenheimera, dostal čestného Césara. Na jeviště jej uvedla Marion Cotillard, která účinkovala v jeho filmech Počátek a Temný rytíř povstal.

Ceremoniál se konal v pařížském koncertním sále Olympia. Venku demonstrovala zhruba stovka lidí na podporu obětí sexuálního násilí, doplňuje agentura AFP.

Anatomie pádu už získala Zlatý glóbus i sošku Evropské filmové akademie. Má také několik nominací na Oscara.

Césary od roku 1976 uděluje francouzská Filmová umělecká akademie. Jmenují se podle tvůrce bronzové trofeje, sochaře Césara Baldacciniho. Loni uspělo drama Noc 12. a sošku za nejlepší celovečerní animovaný snímek si odnesla Michaela Pavlátová za Moje slunce Mad.

Vítězové vybraných cen César 2024

Nejlepší film
Anatomie pádu

Režie
Justine Triet - Anatomie pádu

Nejlepší herečka
Sandra Hüller - Anatomie pádu

Nejlepší herec
Arieh Worthalter - Případ Goldman

Herečka ve vedlejší roli
Adèle Exarchopoulos - Je verrai toujours vos visages

Herec ve vedlejší roli
Swann Arlaud - Anatomie pádu

Scénář
Justine Triet a Arthur Harari - Anatomie pádu

Animovaný film
Linda veut du poulet - Sébastien Laudenbach a Chiara Malta

Dokumentární film
Čtyři sestry - Kaouther Ben Hania

 

Právě se děje

Další zprávy