Oppenheimer vyhrál nad Barbie. Odnáší si nejvíc Zlatých glóbů, uspěli i herci

Reuters Kultura ČTK Reuters, AP, Kultura, ČTK
8. 1. 2024 6:51
Historické životopisné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana a černá komedie Chudáčci v noci na pondělí získaly hlavní Zlaté glóby. Jejich předáním v Hollywoodu začala sezona důležitých filmových cen.

Oppenheimera o strůjci atomové bomby označily za nejlepší drama zhruba tři stovky hlasujících poté, co se pořadatelská instituce po předchozí kritice zreformovala a pokusila o nový začátek. Film si odnáší pět sošek včetně těch pro herce Cilliana Murphyho za nejlepší dramatický výkon v hlavní roli a Roberta Downeyho Jr. za výkon ve vedlejší roli.

Murphy ztvárnil jaderného fyzika Oppenheimera, Downey Jr. pak člena komise pro atomovou energii Lewise Strausse, doplňuje agentura AP. "Nebylo vůbec samozřejmé, že o jednom z nejtemnějších okamžiků v dějinách lidstva vznikne upovídaný tříhodinový film s ratingem R," zdůraznila producentka Emma Thomas, když v závěru večera s režisérem Nolanem přebírala hlavní cenu.

Christopher Nolan si přichází pro Zlatý glóbus za režii filmu Oppenheimer. | Video: Reuters

Sošku pro nejlepší muzikál nebo komedii si odnáší surrealistická gotická sci-fi Chudáčci řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, kterou česká kina začnou promítat 25. ledna. Emma Stone v ní hraje viktoriánskou mladou ženu, jíž nekonvenční vědec vrátí život a ona se sexuálně i jinak probouzí navzdory dobovým předsudkům.

Snímek volně variující příběh o Frankensteinovi porotci upřednostnili před favorizovaným letním kasovním trhákem Barbie, přičemž Emma Stone si odnáší i cenu za herectví v kategorii muzikál či komedie. "Vnímám ten snímek jako romantickou komedii, ale jen v tom smyslu, že místo aby se moje postava Bella zamilovala do konkrétního člověka, zamiluje se do života. Naučí se přijímat to dobré i špatné, což ovlivnilo i to, jak se na život dívám já," řekla na červeném koberci pětatřicetiletá herečka.

Barbie nakonec z devíti nominací proměnila jen dvě. Odnáší si sošky pro nejlepší song, kterým se stala závěrečná klavírní balada What Was I Made For? od Billie Eilish a jejího bratra Finnease O’Connella, a za mimořádný komerční úspěch, což je nově vzniklá cena. Film měl nejvyšší celosvětové tržby ze všech vloni uvedených titulů, celkem měla Barbie na kontě 1,4 miliardy dolarů, v přepočtu přes 32 miliard korun.

Margot Robbie v růžových šatech připomínajících panenku Barbie Superstar z roku 1977.
Margot Robbie v růžových šatech připomínajících panenku Barbie Superstar z roku 1977. | Foto: ČTK / AP

Představitelka hlavní role Margot Robbie na pódium přišla v růžových šatech připomínajících panenku Barbie Superstar z roku 1977. "Rádi bychom tuhle sošku věnovali všem, kdo se kvůli našemu filmu oblékli a šli na to nejlepší místo na světě: do kina," vzkázala. Producentům se v době letní premiéry podařilo zavést trend, kdy lidé chodili do biografů na Barbie oblečeni v růžovém.

Nejlepší herečkou v kategorii drama se stala Lily Gladstone, představitelka indiánské manželky, kterou si částečně kvůli jejímu pohádkovému bohatství v dobovém filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce vezme běloch hraný Leonardem DiCapriem. Sedmatřicetiletá Američanka první slova své děkovné řeči pronesla v jazyce indiánského kmene Černonožců, k němuž náleží. Herečka vyrůstala v rezervaci. "Tohle je historické vítězství a nepatří jenom mně," řekla Lily Gladstone.

Mužskou hereckou cenu za hlavní roli v komedii či muzikálu převzal Paul Giamatti, jenž vynikl jako učitel ve snímku The Holdovers. Tato novinka režiséra Alexandera Paynea zatím nemá českého distributora.

Cenu za scénář si odnášejí francouzská režisérka Justine Triet a její kolega Arthur Harari za drama Anatomie pádu, které se stalo i nejlepším cizojazyčným titulem. Animovaným filmem roku je Chlapec a volavka od japonského Hajaa Mijazakiho.

V kategorii pro nejlepší televizní drama bodoval seriál Boj o moc, radovali se také představitelé jeho protagonistů Sarah Snook, Kieran Culkin a Matthew Macfadyen. Nejlepší seriálovou komedií se pak stala nová řada Medvěda o mladém šéfkuchaři, který se z lepších restaurací vrací do Chicaga vést rodinnou prodejnu sendvičů. Třetím úspěšným seriálem večera bylo jihokorejské Ve při od Netflixu.

Matthew Macfadyen, Sarah Snook a Kieran Kulkin dostali herecké ceny za výkon v seriálu Boj o moc.
Matthew Macfadyen, Sarah Snook a Kieran Kulkin dostali herecké ceny za výkon v seriálu Boj o moc. | Foto: Reuters

Jak připomíná agentura AP, 81. ročník Zlatých glóbů odstartoval novou a nejistou etapu těchto cen. Jejich pořadatelská organizace zvaná Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu byla po předchozí kritice, že není dostatečně etnicky a genderově pestrá, rozpuštěna. Na jejím půdorysu vyrostla nová, ve které je skoro polovina žen a běloši tvoří jen menšinu.

Tato společnost se nyní s podporou televize CBS snaží udělat z předávání Zlatých glóbů třetí nejprestižnější galavečer v roce po předávání filmových Oscarů a hudebních cen Grammy. "Novináři ze Zlatých glóbů, díky, že jste se dokázali změnit," poděkoval v průběhu ceremoniálu jeden z letošních vítězů Robert Downey Jr.

Večer ve společenském sále kalifornského hotelu Beverly Hilton International Ballroom moderoval dvaapadesátiletý komik filipínského původu Jo Koy. Otřel se o častou vítězku cen Meryl Streep i nadprůměrnou délku filmu Oppenheimer. Když se ale jednomu jeho vtipu publikum nezasmálo, moderátor zmínil, že byl vybrán na poslední chvíli a dle spekulací až poté, co odmítlo několik známějších celebrit. "Ozvali se mi před deseti dny. To jste si mysleli, že za tu dobu stihnu napsat dokonalý monolog?" zeptal se.

Podle deníku New York Times byl moderátorův výkon místy katastrofální, půlka vítězů jako by Zlaté glóby brala vážně a druhá půlka jako by si z nich udělala legraci. Zatímco vloni pořadatelé poskytli prostor ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, letos se aktuálním politickým tématům jako izraelské odvetné operaci v Pásmu Gazy po útocích teroristického hnutí Hamás vyhnuli.

Předáváním Zlatých glóbů začala hollywoodská sezona cen, která vyvrcholí 10. března nejznámějšími Oscary. Celebrity se letos sešly v takovém počtu poprvé od chvíle, kdy na podzim skončila více než půlroční stávka herců a scenáristů. Mnozí mohli před kamerami teprve nyní poprvé propagovat filmy a seriály, v nichž účinkují a o nichž dlouhé měsíce mlčeli, jak jim v době stávky nařizovala odborová pravidla.

Vítězové cen Zlatý glóbus 2024

Nejlepší drama
Oppenheimer

Nejlepší muzikál či komedie
Chudáčci

Animovaný film
Chlapec a volavka

Mimořádný komerční úspěch
Barbie

Cizojazyčný film
Anatomie pádu

Nejlepší herečka - drama
Lily Gladstone - Zabijáci rozkvetlého měsíce

Nejlepší herec - drama
Cillian Murphy - Oppenheimer

Nejlepší herečka - komedie či muzikál
Emma Stone - Chudáčci

Nejlepší herec - komedie či muzikál
Paul Giamatti - The Holdovers

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Da’Vine Joy Randolph - The Holdovers

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Robert Downey Jr. - Oppenheimer

Režie
Christopher Nolan - Oppenheimer

Scénář
Justine Triet a Arthur Harari - Anatomie pádu

Soundtrack
Ludwig Göransson - Oppenheimer

Nejlepší píseň
What Was I Made For? - Barbie

Nejlepší televizní seriál - drama
Boj o moc

Nejlepší televizní seriál - muzikál či komedie
Medvěd

Nejlepší minisérie či televizní film
Ve při

Nejlepší herečka v televizním seriálu - drama
Sarah Snook - Boj o moc

Nejlepší herec v televizním seriálu - drama
Kieran Culkin - Boj o moc

Nejlepší herečka v televizním seriálu - muzikál či komedie
Ayo Edebiri - Medvěd

Nejlepší herec v televizním seriálu - muzikál či komedie
Jeremy Allen White - Medvěd

Nejlepší herečka v minisérii či televizním filmu
Ali Wong - Ve při

Nejlepší herec v minisérii či televizním filmu
Steven Yeun - Ve při

Nejlepší herečka ve vedlejší televizní roli
Elizabeth Debicki - Koruna

Nejlepší herec ve vedlejší televizní roli
Matthew Macfadyen - Boj o moc

Nejlepší stand-up
Ricky Gervais - Ricky Gervais: Armageddon

 

Právě se děje

Další zprávy