Japonci se ztrácí v záplavě květů. Tradiční svátek Hanami slaví místní jídlem i rýžovým vínem

Mladý pár v tokijském parku.
Zatímco v křesťanském světě jsou jako svátky jara označovány Velikonoce, Japonci netrpělivě čekají na květy sakur (třešní).
Během doby panování císaře Sagy, v 8. až 9. století, vznikla tradice oslavující kvetoucí stromy, ze které se vyvinulo dnešní Hanami.
Během nich pořádají Japonci pikniky s rodinou a přáteli v parcích. Jedí se tradiční japonská jídla, jako je dango (knedlíčky na špejli) a bento (krabička s různými pokrmy), a pije se také rýžové víno saké.
Lidé věřili, že se ve stromech skrývá kami - nejvyšší božstvo, které zahrnuje přírodní síly i předky. Proto pod ně nosili obětiny, včetně saké.
Foto: Reuters
Magazín Magazín
5. 4. 2018 7:33
Přelom března a dubna se v Japonsku nese ve znamení jarních oslav Hanami - obdivování květů třešní (sakur) a příležitostně také švestek (ume). Japonci jsou okouzleni přívalem bílých a růžových květů, pořádají pikniky s rodinou a přáteli v parcích a především se fotí. Jedí se tradiční japonská jídla, jako je dango (knedlíčky na špejli) a bento (krabička s různými pokrmy), pije se také rýžové víno saké. Podle nepsaného pravidla by každý Japonec měl pod rozkvetlou sakurou strávit alespoň půl hodiny ročně. Svátek každý rok přiláká také tisíce zahraničních turistů z celého světa. Hanami se v Japonsku slaví již od 3. století a symbolizuje příchod jara.
 

Právě se děje

Další zprávy