Všechny žampiony jsou jedlé, babky způsobují rakovinu. 15 největších mýtů o houbách

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, Thinkstock, Wikimedia Commons
Aktualizováno 15. 8. 2017 10:37
Houbařská sezona začíná. O Češích se říká, že jsou nejvášnivější houbaři na světě. Jenže i oni věří mnohým mýtům o houbách. Patnáct největších jsme rozebrali s mykoložkou Terezou Tejklovou.

Praha - Češi jsou národem houbařů, přesto věří mnoha mýtům a často riskují život. Třeba když si myslí, že okousané houby jsou jedlé, že jedovaté houby poznají podle chuti a že s bedlami či žampiony se člověk nemůže splést.

Často se zase svou nevědomostí zbytečně ochuzují o ty pravé gurmánské hody.

"Určitě je škoda, když lidé sbírají pouze hřibovité houby, taková směs třeba z dvaceti druhů hub je chutí nepřekonatelná. Znám také lidi, kteří se doslova honí za liškami a nedají na ně dopustit, mně osobně ta houba ale příliš neříká, naopak já mám raději lišáky. To jsou oranžově zbarvené houby, které mají pod kloboukem ostny. Mají mírně nakyslou chuť, a skvěle se proto hodí do kyselých polévek, omáček nebo na nakládání," vysvětlila Aktuálně.cz mykoložka Tereza Tejklová, která zpracovává mykologické sbírky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Foto: Wikimedia Commons

Babky jsou jedovaté a mohou způsobit rakovinu

Hřib žlutomasý, lidově zvaný babka, je skutečně často napadán nedohubem zlatovýtrusým. Ten patří mezi nižší houby a napadá téměř výhradně hřiby. Až potud je podle mykoložky z Muzea východních Čech v Hradci Králové Terezy Tejklové vše interpretováno správně. Není ale podle ní pravdou, že by byla rizikovou samotná konzumace babek.

"Pokud budete sbírat mladé a zdravé plodnice, tak vám žádné nebezpečí nehrozí. Dospělé plodnice jsou navíc dosti měkké, vodnaté a často červivé. Rozhodně též není vhodné vykrajovat plesnivé části hub, ale to platí u všech druhů, nejen u babek, protože plíseň je již přítomná v celé houbě. Hřib žlutomasý se také příliš nehodí na sušení a zpracován by měl být ještě v den sběru." 

 

Právě se děje

před 6 minutami

Státní kasa už pociťuje dopady koronaviru. Schodek ke konci března stoupl na 44,7 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 44,7 miliardy korun z únorových 27,4 miliardy korun. Loni ke konci března byl schodek 9,2 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Letošní březnový výsledek je nejhorší od roku 2010, tehdy skončil ke konci března rozpočet ve schodku 45,9 miliardy korun. Sněmovna minulý týden kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšila letošní schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

Příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o 13 miliard na 377,3 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 14,2 miliardy na 320,2 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 48,5 miliardy na 422 miliard korun. Některá dosud přijatá opatření na omezení dopadů šíření koronaviru podle ministerstva financí již ovlivnila březnové příjmy rozpočtu.

Zdroj: ČTK
Další zprávy