Všechny žampiony jsou jedlé, babky způsobují rakovinu. 15 největších mýtů o houbách

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, Thinkstock, Wikimedia Commons
Aktualizováno 15. 8. 2017 10:37
Houbařská sezona začíná. O Češích se říká, že jsou nejvášnivější houbaři na světě. Jenže i oni věří mnohým mýtům o houbách. Patnáct největších jsme rozebrali s mykoložkou Terezou Tejklovou.

Praha - Češi jsou národem houbařů, přesto věří mnoha mýtům a často riskují život. Třeba když si myslí, že okousané houby jsou jedlé, že jedovaté houby poznají podle chuti a že s bedlami či žampiony se člověk nemůže splést.

Často se zase svou nevědomostí zbytečně ochuzují o ty pravé gurmánské hody.

"Určitě je škoda, když lidé sbírají pouze hřibovité houby, taková směs třeba z dvaceti druhů hub je chutí nepřekonatelná. Znám také lidi, kteří se doslova honí za liškami a nedají na ně dopustit, mně osobně ta houba ale příliš neříká, naopak já mám raději lišáky. To jsou oranžově zbarvené houby, které mají pod kloboukem ostny. Mají mírně nakyslou chuť, a skvěle se proto hodí do kyselých polévek, omáček nebo na nakládání," vysvětlila Aktuálně.cz mykoložka Tereza Tejklová, která zpracovává mykologické sbírky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Foto: Thinkstock

V holubinkách se nejde vyznat, která je jedlá a která ne

Vyznat se v holubinkách je někdy skutečně problém i pro odborníka. Vždyť jich také u nás roste několik desítek druhů a některé se od sebe dají spolehlivě odlišit pouze na základě studia mikroznaků či reakce dužniny s různými činidly.

"Poznat jedlou holubinku od nejedlé však zase takový problém není. Holubinka je kromě hřibů jediný rod, u kterého můžeme jedlý druh poznat podle chuti. Stačí si ukousnout malý kousek a nechat ho chvilku na jazyku - pokud holubinka pálí nebo je hořká, k jídlu nebrat, pokud je mírné nebo nasládlé chuti, můžeme ji přidat do košíku," radí mykoložka Tereza Tejklová.

Rovněž doporučuje vyhnout se holubinkám červeně a žlutě zbarveným. "Pokud houbaři chtějí experimentovat s holubinkami, doporučovala bych se vyhnout chutnání těch červeně a žlutě zbarvených. Palčivost některých holubinek je tak silná, že i přes opakované vypláchnutí úst vodou cítíme palčivost na jazyku."

 

Právě se děje

Další zprávy