Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.

Canberrrská tragédie šéfkuchaře (Nový rok 2012)

Na Nový rok 2012 se australská Canberra stala dějištěm tragédie, která začala jako přátelská oslava a skončila smrtí dvou kuchařů. Liu Jun, 38letý čínský šéfkuchař, připravil soukromou večeři pro kolegy. Své hosty chtěl pohostit specialitou, kterou znal z domova - lahodnými houbami podobným těm, které rostou v Asii. Netušil, že místo oblíbených Paddy Straw hub nasbíral smrtelně jedovaté muchomůrky zelené. 

Liu Jun i jeho dvaapadesátiletý kuchařský pomocník Tsou Hsiang zemřeli v nemocnici v Sydney krátce po konzumaci jeho smrtelného úlovku. Jídlo naštěstí nebylo součástí oficiální nabídky a veřejnosti nebylo servírováno. Zdravotnické úřady okamžitě provedly inspekci restaurace, aby vyloučily, že v kuchyni zůstaly další toxické houby.

Tragédie ukázala, jak snadno může dojít k záměně i v rukou zkušeného kuchaře.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy