Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.

Thajská vesnice a husí vejce smrti (květen 2012)

V thajské provincii Mae Hong Son zemřelo po konzumaci místních hub známých jako "hed kai harn kai lueng" devět lidí. A mezi oběťmi byly bohužel i děti.

Paní Jidoy Sanitdanpraiová při této tragické události přišla o pět členů rodiny, včetně svých milovaných vnuček a vnuka. Podle doktora Paisarna Thanyawanichkula houby patřily k druhu Amanita vaginata, obsahujícímu smrtící amatoxin. Ten ničí lidské buňky, zejména v játrech, a první příznaky se často objeví až po 6 až 24 hodinách - příliš pozdě na účinný zásah.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy