Nikola Bernard
1. 7. 2025 9:29
V žebříčku národních gastronomických pokladů zaujímají ovocné knedlíky výsadní postavení. Jsou jídlem dětství, letních prázdnin i rodinných setkání. Měkké, nadýchané, vonící po másle a ovoci. Češi je milují napříč generacemi a zcela po právu. Jen málokterý pokrm v sobě totiž spojuje tolik domácího umu, sezonnosti i sladké nostalgie.
Café Savoy
Sílu ovocných knedlíků si již dávno uvědomili i v pražskému podniku Café Savoy, kde však přináší s trochu jinou podobu tohoto tradičního pokrmu. Ta dělí lidi na dva tábory - někdo jejich neobvyklé těsto miluje, jiný dychtí po klasice.
V kuchyni Savoye se rozhodli obohatit tradici a do díže přisypali hrubě mletou červenou pšenici z Mlýna Dubecko. "Impuls nám dal šéfkuchař Franta Skopec - přišel s tím, že se v UMu zabývají obilovinami a že bychom se měli víc zamyslet nad kvalitou mouky v Savoyi," vypráví šéfkuchař Martin Čáslavka.
"Těsto má výraznější chuť a není v něm cítit mouka, takže dává vyniknout jahodám. Ve finále se ale knedlíky liší hlavně barvou," srovnává Martin výchozí a současnou recepturu.
Zabodovali by u vás s touto netradiční recepturou?