Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
vánoční jídlo
vánoční jídlo | Foto: Shutterstock

Haná

Hlavní surovinou Hané je obilí, proto tvoří základ její kuchyně obilné kaše. Hospodyně vařily i na Vánoce kaše moučné i krupicové, zavařené do vody nebo do mléka. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily i z hrachu a fazolí.

Jako první vánoční chod byla opět oplatka s medem či kousek chleba. Pokračovalo se hrachovou a později rybí polévkou. Jako hlavní chod následoval takzvaný kuba z hub a krupic. Uvařená byla i hrachová nebo jáhlová kaše. Jako dezert se podávalo sušené ovoce nebo ořechy.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy