Milovníci kávy, kteří si denně dopřejí po třech až čtyřech šálcích, čelí o 21 procent menšímu riziku, že se u nich vyskytne chronické onemocnění jater, než lidé, kteří kávu nepijí. Příznivci černého nápoje jsou také o 49 procent méně náchylní k případným úmrtím na tyto choroby. Na zjištění upozornili britští vědci ve studii, která vyšla v odborném časopise BMC Public Health.
"Káva může fungovat jako prevence proti chronickým onemocněním jater. To je vzhledem k její široké dostupnosti dobrá zpráva obzvlášť pro země, jejichž obyvatelé trpí nízkými příjmy a horším přístupem ke zdravotní péči. Právě tam se totiž choroby jater objevují nejčastěji," vyzdvihl vedoucí výzkumu Oliver Kennedy z lékařské fakulty univerzity v Southamptonu.
Kennedy společně se svými kolegy podrobil analýze biomedicínské materiály získané od skoro půl milionu Britů a sledoval je dalších 12 let. Nejvýraznějších pozitivních dopadů si tým všiml mezi účastníky, kteří pili mletou zrnkovou kávu. Příznivý vliv však pozoroval také u lidí, kteří si vařili instantní kávu. Informoval o tom zpravodajský web stanice CNN.
Zrnková káva, včetně varianty bez kofeinu, totiž ve srovnání s instantní obsahuje větší množství antioxidantů s protizánětlivými vlastnostmi. Odborníci ovšem současně upozornili, že se kladné přínosy kávy vztahují pouze na dospělou populaci. Děti a dospívající by se pití jakýchkoli tekutin obsahujících kofein měli vyvarovat.
Mezi rizikové faktory přispívající k výskytu chronických onemocnění jater patří konzumace alkoholu, kouření, obezita, cukrovka či hepatitida. Choroby, při nichž se v buňkách jater hromadí přílišné množství tuku, mohou postihnout také úplné abstinenty a lidi, kteří alkohol pijí jen v menší míře.
Počet lidí, kteří onemocní rakovinou jater, už několik desítek let po celém světě narůstá. Podle neziskové organizace World Cancer Research Fund jde o šestou nejčastější formu nádorového onemocnění a v celých 83 procentech případů se vyskytuje u obyvatel méně rozvinutých států v Asii a Africe.
Naděje na přežití jsou nízké, protože rakovina jater dlouho nemá žádné varovné příznaky, a pacienti se tak k diagnóze dostávají až v momentě, kdy je nemoc v rozvinutém stadiu. Starší studie prokázaly, že pití kávy snižuje také rizika srdečního selhání a výskytu cukrovky typu 2, Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby či rakoviny prostaty.