Tisíce kojenců zahubilo jedovaté mléko. Hromadné otravy často zavinila ziskuchtivost

Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
23. 10. 2024 12:01
Potravinářský průmysl v minulosti zdaleka nepodléhal tak přísným kontrolám a opatřením jako dnes. Výroba potravin se proto čas od času mohla zvrhnout v tragédii s fatálními následky. Někdy byla na vině lidská vypočítavost a snaha ušetřit na výrobě použitím levnějších surovin, jindy zase prostá neznalost, nebo dokonce i úmysl. Tohle jsou hromadné otravy, které si vyžádaly tisíce životů.

Incident v pekařství Esing v Hongkongu (1857)

Několik stovek případů otravy si 15. ledna 1857 vyžádal na první pohled obyčejný chléb. Osudného dne si totiž v někdejším Hongkongu stovky lidí, především Evropanů, koupily chleba v pekařství Esing. Brzy se ukázalo, že v pečivu byla vysoká dávka jedovatého arsenu. Podnik tehdy zásoboval chlebem přes 400 rodin, počet otrávených se podle odhadů pohyboval mezi 300 až 500 lidmi. Incident se navíc odehrál v době zvýšeného napětí mezi Brity a Číňany, protože probíhala druhá opiová válka a vztahy mezi oběma národy byly na bodu mrazu. Otrava tak okamžitě vyvolala podezření z úmyslného činu a prohloubila již existující rasové napětí.

Bezprostředně po incidentu sice nikdo nezemřel, dlouhodobé následky otravy si vyžádaly tři životy v následujícím roce. Množství arsenu v chlebu totiž bylo tak vysoké, že paradoxně životy mnoha obětí zachránila - jejich těla zareagovala okamžitým zvracením, a zbavila se tak většiny jedu dříve, než dotyčným mohl způsobit fatální následky. Soud majitele pekařství nakonec zprostil viny. Žalující ho však donutili k náhradě škody a vyhoštění z kolonie.

 

Právě se děje

Další zprávy