Policie v Číně zatkla osm zaměstnanců školky poté, co se 233 dětí otrávilo. Vyšetřování ukázalo, že děti konzumovaly koláče, v nichž bylo dvoj- až trojnásobně překročeno povolené množství olova. Tato událost znovu otvírá otázku bezpečnosti potravin v Číně, která v minulosti čelila řadě podobných skandálů. Podívejte se na nejznámější případy hromadných otrav.
Incident v pekařství Esing v Hongkongu (1857)
Několik stovek případů otravy si 15. ledna 1857 vyžádal na první pohled obyčejný chléb. Osudného dne si totiž v někdejším Hongkongu stovky lidí, především Evropanů, koupily chleba v pekařství Esing. Brzy se ukázalo, že v pečivu byla vysoká dávka jedovatého arzenu. Podnik tehdy zásoboval chlebem přes 400 rodin, počet otrávených se podle odhadů pohyboval mezi 300 až 500 lidmi. Incident se navíc odehrál v době zvýšeného napětí mezi Brity a Číňany, protože probíhala druhá opiová válka a vztahy mezi oběma národy byly na bodu mrazu. Otrava tak okamžitě vyvolala podezření z úmyslného činu a prohloubila již existující rasové napětí.
Bezprostředně po incidentu sice nikdo nezemřel, dlouhodobé následky otravy si vyžádaly tři životy v následujícím roce. Množství arzenu v chlebu totiž bylo tak vysoké, že paradoxně životy mnoha obětí zachránila - jejich těla zareagovala okamžitým zvracením, a zbavila se tak většiny jedu dříve, než dotyčným mohl způsobit fatální následky. Soud majitele pekařství nakonec zprostil viny. Žalující ho však donutili k náhradě škody a vyhoštění z kolonie.