New York - Italská restaurace Osteria Francescana, kterou ve městě Modena vede šéfkuchař Massimo Bottura, se stala nejlepší restaurací na světě podle žebříčku 50 nejlepších podniků, sestavovaného od roku 2002 oborovou publikací Restaurant.
Pořadí je postaveno na osobních zkušenostech téměř tisícovky šéfkuchařů, majitelů restaurací, novinářů specializujících se na gastronomii i kulinárních expertů.
Jak napsala agentura Reuters, Bottura se na špici dostal díky svým inovativním proměnám tradičních italských jídel. Jeho restaurace v Modeně byla v loňském roce druhá a nyní si toto místo prohodila s loňským vítězem - restaurací El Celler de Can Roca ve španělském městě Girona. Jako třetí se umístila newyorská restaurace Eleven Madison Park. Do nejlepší padesátky se nedostal žádný český podnik.
Seznam 50 nejlepších restaurací si mezi šéfkuchaři po celém světě získal oblibu a konkuruje seznamu Michelinova průvodce a jeho systému hvězdiček. V případě dvou nejlepších restaurací se ovšem shodují - Michelinův průvodce udělil jak podniku Osteria Francescana, tak restauraci El Celler de Can Roca tři hvězdičky. Těmi se pyšní také Eleven Madison Park v New Yorku.
Na čtvrté příčce žebříčku se už druhý rok po sobě drží podnik Central v peruánské Limě. Naopak už dva roky po sobě se propadá kodaňská restaurace Noma, která získala první příčku v letech 2010, 2011, 2012 a 2014 za svou inovativní severskou kuchyni. Letos je až pátá.
Více než polovina restaurací, které se dostaly mezi nejlepších 50, je v Evropě. Šest je ve Spojených státech, šest v Jižní Americe a pět v Asii.