Vyhlášená restaurace db Bistro Moderne na Manhattanu, kterou provozuje michelinský šéfkuchař Daniel Boulud, dostala pokutu ve výši 1,3 milionu dolarů (zhruba 32 milionů korun).
Zákazník totiž s francouzskou specialitou pozřel i kousek nekvalitního železného kartáče. Informoval o tom web deníku The New York Post.
Porota manhattanského soudu případ klasifikovala jako nedbalost.
Zhruba dva a půl centimetru dlouhý kus železa z kartáče na čištění grilu způsobil zákazníkovi vážné zdravotní komplikace. Podle právníků mohl na následky infekce v trávicím traktu zemřít. Soud mu vyměřil odškodnění ve výši 300 tisíc dolarů, zbylý milion je varováním před používáním levných a nekvalitních čisticích prostředků v restauracích.
Podle všeho šlo o kartáč vyrobený v Číně, který byl už v roce 2012 zakázán. Advokát, který zastupuje restauraci, tvrdí, že žádné předpisy ohledně užívání čisticích kartáčů na gril neexistují.
Šéfkuchař bistra je výší sankce podle svého právního zástupce šokován a s největší pravděpodobností se proti rozsudku v nejbližší době odvolá.
Původem francouzský šéfkuchař Boulud kromě bistra v New Yorku provozuje další podniky v Bostonu, Las Vegas, Londýně, Miami, Montrealu, Palm Beach, Torontu, Washingtonu a Singapuru.