Národní knihovna České republiky odpovídá často na řadu neskutečných dotazů. Již třetí rok za sebou pořádá anketu o nejlepší dotaz z rubriky Ptejte se knihovny. Loňský vítězný dotaz byl na černobílou duhu za úplňku, předchozí ročník vyhrála otázka "Proč duní kakao?".
Jaký je rozdíl mezi koláčem a buchtou?
Z odpovědi knihovny:
Hranice mezi buchtami, vdolky a koláči je poměrně tenká a vágní. Běžně se ovšem pod pojmem buchta rozumí pečivo z kynutého těsta, které má hranolovitý tvar a je plněné sladkou náplní.
Obecně se pojmem buchta označuje též moučník z tzv. lepšího druhu těsta (z piškotového, těsta kypřeného práškem do pečiva). Koláčem je většinou nazýváno pečivo z kynutého těsta z bílé mouky, převážně kulatého tvaru, pečené v peci nebo v troubě na plechu. Koláč bývá mazaný nebo plněný nádivkou.