Foto: Zemřela Věra Plívová-Šimková, režisérka Pánů kluků nebo Krakonoše a lyžníků

Ve věku 90 let zemřela režisérka a scenáristka Věra Plívová-Šimková.
O úmrtí informoval server Seznam Zprávy. Věra Plívová-Šimková v roce 1999 obdržela uznání za celoživotní dílo na zlínském festivalu. Širší veřejnost ji naposledy mohla vidět v roce 2019, kdy přidala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. "Mějte se všichni dobře a mějte se rádi," vzkázala tehdy z pódia.
Rodačka z Lomnice nad Popelkou vyrůstala v ochotnické rodině. Na pódiu stála poprvé coby pětiletá v inscenaci Nory od Henrika Ibsena. "Na gymnáziu jsem si zkusila s jičínskými ochotníky opravdové divadlo," vzpomínala. Také ale sportovala, závodně plavala, lyžovala, hrála košíkovou a kreslila.
Nakonec vystudovala pražskou FAMU pod vedením Bořivoje Zemana. Od začátku ji to táhlo k dětem. Po studiích asistovala na Barrandově, například režisérovi Karlu Kachyňovi při natáčení dramatu Král Šumavy. Spolupracovala také s Vojtěchem Jasným.
Následně se rozhodla točit o dětech a pro děti. Dětské typy si vybírala i podle toho, co si nakreslila do bloku. Během padesátileté praxe u filmu objevila spoustu budoucích slavných hereček a herců. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Česká televize
Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 2 hodinami
Na jejích filmech Páni kluci či Krakonoš a lyžníci vyrostlo několik generací diváků. Ve věku 90 let tuto neděli zemřela Věra Plívová-Šimková, režisérka a scenáristka více než dvou desítek rodinných snímků. "Dětské srdíčko je stále stejné a bude stejné i za milion let. Jestliže vztahové věci pravdivě zachytíte, tak dětský film nemůže zestárnout," říkala. Připomínáme její život a dílo.
 

Právě se děje

Další zprávy