Zemřel scenárista Robert Towne, držitel Oscara za scénář k filmu Čínská čtvrť

ČTK ČTK
3. 7. 2024 7:29
Zemřel scenárista Robert Towne, držitel Oscara za scénář k filmu Čínská čtvrť

Ve věku 89 let zemřel hollywoodský scénárista Robert Towne, držitel Oscara za scénář k snímku Čínská čtvrť. Ten býval některými označován za nejlepší scénář, jaký byl kdy napsán, uvedla agentura AP. "Towne zemřel v pondělí v klidu ve svém domě v Los Angeles obklopen milující rodinou," potvrdila jeho agentka Carri McClure.

Na Oscara se Towne dočkal čtyř nominací, kromě Čínské čtvrti také za snímky Tarzan, Šampón a Poslední eskorta. Byl rovněž autorem scénáře prvních dvou filmů akční série Mission: Impossible.

V Čínské čtvrti z roku 1974 hraje Jack Nicholson soukromého detektiva z doby Velké hospodářské krize, jehož vyšetřování nevěrného manžela odhaluje svět korupce v Los Angeles. Složitý děj, chytré, temné dialogy a odvážná témata dělají z Čínské čtvrti režiséra Romana Polanského ukázkový scénář na filmových školách, píše agentura AFP.

Towne se kromě toho podílel na úspěchu dalších slavných filmů, ačkoli jeho jméno se v titulcích neobjevilo. Šlo například o gangsterku Bonnie a Clyde, na níž na začátku své kariéry v 60. letech spolupracoval jako "kreativní konzultant", či o mafiánský film Kmotr režiséra Francise Forda Coppoly, u nějž pomáhal s editací scénáře.

 

Právě se děje

Další zprávy