Zemřel Peter Simonischek, jeden z nejoblíbenějších rakouských herců

ČTK ČTK
30. 5. 2023 13:30
Ve věku 76 let zemřel nad úterním ránem rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek, známý jako představitel hlavní role v komedii Toni Erdmann. Ta byla roku 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA označuje rodáka ze Štýrského Hradce za jednoho z nejoblíbenějších tamních herců. Hlavní roli dostal také ve slovensko-českém snímku Tlumočník režiséra Martina Šulíka.
Film Toni Erdmann do českých kin uvedla společnost Film Europe. | Video: Film Europe

Simonischek zemřel doma ve Vídni v rodinném kruhu, uvedlo vídeňské divadlo Burgtheater, kde byl v angažmá od přelomu tisíciletí. Celosvětově proslul hlavně díky komedii o komplikovaném vztahu mezi otcem a dcerou Toni Erdmann. Film v roce 2017 získal nominaci na Oscara.

Na Salcburském festivalu Simonischek v letech 2002 až 2009 ztvárnil hlavní roli v dramatu Huga von Hofmannsthala Kdokoli (Jedermann), které je na této akci uváděno každý rok. Podle agentury DPA se v roli boháče, kterého pomalu, ale jistě dohání smrt, představil více než stokrát - častěji než kdokoli jiný.

Při natáčení road movie Tlumočník z roku 2018 se Simonischek sblížil s Jiřím Menzelem, který ve snímku rovněž účinkoval a pro něhož šlo o poslední hereckou příležitost. Film se zabývá vztahem synů pachatele a oběti holokaustu. Simonischek ztvárnil rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol. Po Tlumočníkovi účinkoval Peter Simonischek například ve hvězdně obsazeném dramatu Kursk, které o katastrofě ruské jaderné ponorky natočil režisér Thomas Vinterberg.

Soustrast hercově rodině toto úterý vyjádřil rakouský prezident Alexander Van der Bellen. "Kdo by neznal Petera Simonischeka? Jeho ztvárnění Toniho Erdmanna vyvolalo mezinárodní rozruch. Mnohem více byl ale Peter Simonischek umělcem, který zůstal v každé proměně věrný sám sobě," napsal Van der Bellen na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy