Hrál nešťastníky a hypochondry. Zemřel Michel Blanc, proslavily ho bláznivé komedie

Kultura AFP, Kultura
před 2 hodinami
Ve věku 72 let zemřel francouzský herec a režisér Michel Blanc, který proslul rolí nešťastného svůdce Jean-Clauda ze série bláznivých komedií Dovolená po francouzsku. Její první díl vznikl koncem 70. let minulého století a vyprávěl o partě přátel v prázdninovém kempu na Pobřeží slonoviny.
Michel Blanc jako Jean-Claude ve druhém dílu Dovolené po francouzsku z roku 1979.
Michel Blanc jako Jean-Claude ve druhém dílu Dovolené po francouzsku z roku 1979. | Foto: ČTK / Collection Christophel

Pro velký úspěch se film dočkal dvou pokračování, v nichž hrdinové mimo jiné lyžovali ve francouzském Val d'Isere. Také tam se nešťastný, plešatý a hubený Jean-Claude s knírkem snažil svést jakoukoliv hezkou ženu ve svém okolí.

O úmrtí jeho představitele Michela Blanca tento pátek informovala agentura AFP. Podle hercova agenta Laurenta Renarda byla příčinou zástava srdce. "Michel Blanc nás ohromil všestranností, kterou prokázal jako herec, i svým režijním umem," uvedla na sociální síti X francouzská ministryně kultury Rachida Dati, podle níž její spoluobčané na herce nikdy nezapomenou.

Blanc začal v 70. letech coby komik v divadelní skupině Splendid. Díky úspěchu Dovolené po francouzsku pak dostával další nabídky v podobných polohách. Často tak hrál hypochondry, nešťastníky či všelijak neobratné muže.

Škatulka mu brzy začala být příliš těsná. "Lidé na ulici po mně pokřikovali hlášky z Dovolené po francouzsku. Nemluvili ke mně, ale k Jean-Claudovi. To mě předurčovalo ke kariéře, o jakou jsem nestál," vysvětloval, proč se vydal jiným směrem.

Herecký rejstřík si rozšířil už koncem 70. let spoluprací s režiséry Bertrandem Tavernierem na filmu Ať začne slavnost… nebo Romanem Polanským na thrilleru Nájemník.

Michel Blanc ve filmu Ministr, za nějž dostal cenu César.
Michel Blanc ve filmu Ministr, za nějž dostal cenu César. | Foto: Film Europe

Obrovský úspěch pak roku 1984 zaznamenal se svým režijním debutem Pochod ve stínu o dvojici kamarádů, kteří jsou švorc, toulají se Paříži a hledají práci, až se zakoukají do tanečnice. Ta je vezme na velkou výpravu.

Dva roky nato se Michel Blanc herecky zaskvěl po boku Gérarda Depardieua v komedii Večerní úbor o charismatickém kriminálníkovi, jenž okouzlí hašteřivé manžele a přesvědčí je, aby se stali jeho kumpány. Role, ve které se převlékal za ženu, vynesla Michelu Blancovi cenu za herectví na festivalu v Cannes.

Francouz ztvárnil také hlavní roli podezřelého osamělého muže v krimi Pan Hire podle románu Georgese Simenona, tvůrce komisaře Maigreta, nebo homosexuálního doktora ve filmu o epidemii HIV nazvaném Svědci z roku 2007.

Z jeho pozdější tvorby mohli Češi v novém tisíciletí vidět v kinech třeba romantickou komedii Líbejte se, s kým je libo. Tu režíroval a sám v ní ztělesnil chorobně žárlivého manžela ženy hrané Charlotte Rampling. V roce 2002 tento snímek Blanc osobně představil na Festivalu francouzského filmu v Praze. "Možná mám v sobě trochu z toho žárlivce, kterého sám hraji. Ale doufám, že u mě to nedosahuje až takové intenzity," řekl tehdy serveru Novinky.cz.

Michel Blanc byl čtyřikrát nominován na francouzskou cenu César za herectví. Nominaci proměnil až roku 2012 za vedlejší výkon v roli šéfa kabinetu ministra dopravy, kterého ztělesnil v politickém thrilleru Ministr.

Video: Nejhorší je, když jsou diváci v kině zticha, říká dvorní překladatel Disneyho (23. 9. 2024)

Špatný překlad nebo dabing dokáže pokazit spoustu věcí, řekl v pořadu Spotlight Vojtěch Kostiha, jeden z překladatelů videotéky Disney+. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy