Zemřel herec Karel Heřmánek, představitel Lucifera i hlas Doyla z Profesionálů

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 8. 2024 10:25
Ve věku 76 let tuto sobotu zemřel divadelní a filmový herec Karel Heřmánek. Oznámila to rodina. Podle informací webu iDnes.cz spáchal sebevraždu na střelnici v Příbrami, kde proti sobě obrátil zbraň. Heřmánek ztvárnil mnoho výrazných filmových rolí. Diváci si ho pamatují jako fešáka Huberta, Lucifera z pohádky S čerty nejsou žerty nebo tatínka Poppera z filmu Smrt krásných srnců.
Karel Heřmánek
Karel Heřmánek | Foto: ČTK

"Včera (v sobotu) v odpoledních hodinách nás tragicky opustil náš milovaný manžel, tatínek a dědeček Karel Heřmánek. Bolest, která nás zasáhla, je nezměrná," uvedla rodina na Facebooku Divadla Bez zábradlí, které Heřmánek založil s manželkou. Požádala o respektování soukromí.

Podle serveru iDnes.cz herec spáchal sebevraždu na střelnici v Příbrami. Mluvčí středočeské policie řekla, že policisté vyjížděli do jedné ze středočeských střelnic, kde muž narozený v roce 1947 proti sobě náhle obrátil zbraň. Přes poskytnutou pomoc na místě zraněním podlehl.

Heřmánek se narodil 17. října 1947 na pražském Žižkově. Studoval stavební průmyslovku a uvažoval o architektuře. Pak ho zaujala filmová režie, ale protože dostat se na FAMU bylo těžké, zkusil herectví. Nakonec jej přijali na brněnskou JAMU.

V ročníku byl s Jiřím Bartoškou, Pavlem Zedníčkem nebo Janou Švandovou. Po škole nastoupili Heřmánek, Bartoška a Zedníček do brněnského Divadla Na provázku.

Po sezoně trojice odešla do Činoherního studia v Ústí nad Labem a zakrátko z tohoto divadla udělala scénu, za kterou se sjížděli diváci z celé země. V lednu 1974 zde měla premiéru hra Diogenes cynik, kterou s nimi nastudoval režisér Evald Schorm. Později společně připravili i Páralovu Profesionální ženu a další inscenace.

V roce 1976 se Heřmánek vrátil do Prahy a do roku 1990 hrál v Divadle Na zábradlí, kde zejména pod Schormovým vedením vytvořil své nejdůležitější divadelní postavy, například v Bratrech Karamazových.

Následně Heřmánek založil Divadlo Bez zábradlí, jedno z prvních soukromých divadel v Česku. Sem přenesl i svou další stěžejní inscenaci, Jakuba a jeho pána od Milana Kundery, ve kterém účinkoval s Jiřím Bartoškou.

Před kamerou debutoval Heřmánek roku 1972 v televizním filmu Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak. Ve filmech se více začal objevovat koncem 70. let, například ve snímcích Na pytlácké stezce, Žena pro tři muže, Smrt stopařek. Zahrál si také v rodinné komedii Krakonoš a lyžníci nebo v dramatu Hadí jed. Umělecky nejhodnotnějších výkonů dosáhl pod vedením režiséra Karla Kachyni, který si ho vybral za protagonistu svých projektů Dobré světlo, Kam pánové, kam jdete? a Smrt krásných srnců.

V úspěšné pohádce Hynka Bočana S čerty nejsou žerty ztvárnil Jeho nejtemnější temnost Lucifera, zahrál si v oscarovém snímku Kolja či televizním seriálu Zdivočelá země. Po delší odmlce se na plátně objevil v komedii Příběhy obyčejného šílenství z roku 2005. Deset let nato si ve snímku Lovci a oběti zahrál se svým synem Karlem.

Znám byl také z dabingu, jeho hlasem mluvil třeba Doyle hraný Martinem Shawem z britského seriálu Profesionálové. V dabingovém studiu se Karel Heřmánek seznámil také se svou druhou ženou Hanou. Měli spolu tři syny, z prvního manželství pak Heřmánek ještě dvě dcery.

Video: Karel Heřmánek se naposledy objevil v seriálu Mozaika

Naposledy mohli Karla Heřmánka diváci vídat v televizním seriálu Mozaika. | Video: Voyo
 

Právě se děje

Další zprávy