Začíná Dvořákova Praha. Přijedou Izraelci, švýcarský orchestr doprovodí Kahánka

ČTK ČTK
6. 9. 2023 9:50
Klavírista Ivo Kahánek se těší na "specifickou energii" uznávaného orchestru curyšské Tonhalle, s nímž vystoupí tento pátek 8. září na festivalu Dvořákova Praha. Uznávaný švýcarský ansámbl jej doprovodí při Klavírním koncertu č. 3 Ludwiga van Beethovena. V něm slavný skladatel asi nejvíce vyjádřil svůj vzdor vůči osudu, říká Kahánek.
Klavírista Ivo Kahánek v pátek zahraje Beethovenův Klavírní koncert č. 3.
Klavírista Ivo Kahánek v pátek zahraje Beethovenův Klavírní koncert č. 3. | Foto: ČTK

Čtyřiačtyřicetiletý Kahánek se poslední dobou zaměřoval hlavně na slovanské autory. "Hrát Beethovena je pro mě z hlediska posledních let nezvyklé. Na druhou stranu od útlého věku všichni pianisté na nejrůznějších soutěžích a konkurzech dokazují své kvality mimo jiné na klasicistních koncertech, takže zkušenost zejména s Beethovenem mají všichni," říká.

"K Beethovenově Třetímu klavírnímu koncertu mám samozřejmě respekt. Ale na druhou stranu je to nesmírně osvěžující, protože klasicistní hudba a zejména skladatelé, jako jsou Beethoven nebo Bach a Mozart, představují základ klavírního umění," zdůrazňuje.

Beethovenův koncert měl premiéru 5. dubna 1803 v Divadle na Vídeňce. Nedopadla dobře, protože jí předcházela jediná zkouška, během které Beethoven, vystupující jako sólista, údajně ještě dopisoval některé pasáže. Koncertu k uznání dopomohlo teprve druhé vídeňské provedení o rok později, kdy za klavír usedl skladatelův žák Ferdinand Ries.

Festival Dvořákova Praha začíná v pražském Rudolfinu tento čtvrtek. Kahánek patří k jeho tradičním účastníkům. "Vážím si toho, protože úroveň orchestrů, které na tento festival jezdí, bývá špičková. Je jen dobře, že vedle Pražského jara má metropole takový festival. Zdravá konkurence je stimulující pro obě strany a vydělá na tom posluchač," uvažuje pianista.

Oba zahajovací večery, tento čtvrtek i pátek, ve Dvořákově síni Rudolfina vystoupí orchestr curyšské Tonhalle pod taktovkou svého šéfdirigenta Paava Järviho, pokaždé však s jiným programem a sólistou. Ve čtvrtek ruská violoncelistka Anastasia Kobekinová přednese Koncert pro violoncello a orchestr h moll od Antonína Dvořáka, následovat bude skladatelova Novosvětská symfonie. V pátek pak dojde na Kahánkova Beethovena a ve druhé polovině večera Devátou symfonii Antona Brucknera.

Ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon a šéf pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.
Ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon a šéf pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář. | Foto: ČTK

Švýcarský ansámbl založený roku 1868 již na Dvořákově Praze dříve účinkoval, stejně jako na Pražském jaru. "U takhle význačných orchestrů je vždycky úžasné vnímat tu specifickou energii, kterou má každý z nich trošku odlišnou a která je jejich bonusem. Na tomhle levelu mají špičkovou kvalitu všichni hráči, u Tonhalle ji ještě umocňuje hudební ředitel Paavo Järvi," podotýká Ivo Kahánek, kterého Tonhalle Curych doprovodí poprvé.

Letošní ročník festivalu, jenž potrvá do 25. září, vzdává kromě Antonína Dvořáka hold také Johannesu Brahmsovi. Tvorbu českého autora a hamburského rodáka, od jehož narození letos uplynulo 190 let, propojí 13. září koncert Vídeňských filharmoniků. Pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert s ruským sólistou Igorem Levitem a poté Dvořákova Osmá symfonie. Půjde o jeden z vrcholů přehlídky.

Ze světových orchestrů festival dále přivítá Izraelskou filharmonii s jejím šéfdirigentem Lahavem Shanim a houslistou Gilem Shahamem. Také ona vystoupí dvakrát. Tuto neděli 10. září uvedou Brahmsův Houslový koncert, o den později Dvojkoncert pro housle a violoncello, v němž se k Shahamovi přidá violoncellista Kian Soltani.

Programová řada Dvořák Collection se podruhé zaměří na kompletní provedení Dvořákových smyčcových kvartetů. Náplní tak bude splývat s komorní řadou. Pod kurátorským dohledem členů Pavel Haas Quartetu zaznějí Dvořákovy skladby v interpretaci špičkového Belcea Quartetu nebo Schumann Quartetu. V rámci Komorní řady pak kvarteta rozšíří klarinetistka Sharon Kam nebo klavírista Bertrand Chamayou.

V rámci brahmsovské řady si posluchači vyslechnou autorův První klavírní koncert v podání Paula Lewise. Zazní 25. září na závěr festivalu za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu vedeného Petrem Popelkou.

Tomáš Netopil (na snímku) bude 19. září dirigovat Českou filharmonii, která doprovodí klavíristu Borise Giltburga.
Tomáš Netopil (na snímku) bude 19. září dirigovat Českou filharmonii, která doprovodí klavíristu Borise Giltburga. | Foto: Marco Borggreve

Rezidenčním orchestrem Dvořákovy Prahy je také letos Česká filharmonie. V jejím čele se vystřídají Sakari Oramo, Tomáš Netopil a ve dvojroli sólisty i dirigenta sir András Schiff, který koncert na pražské přehlídce zahrnul do oslav svých nadcházejících sedmdesátin. Budapešťský rodák je oslaví v prosinci.

Programová řada Pro budoucnost nabídne finálová kola soutěže Concertino Praga v komorní i sólové kategorii a 17. září vystoupení stipendistů Akademie komorní hudby s jejím uměleckým vedoucím Tomášem Jamníkem. Také letos bude výtěžek ze vstupného věnován do stipendijního fondu Karel Komárek Family Foundation pro talentované mladé hudebníky.

Festival letos navíc není čistě hudební. Od tohoto pátku bude moci veřejnost před Rudolfinem spatřit digitální audiovizuální instalaci nazvanou Dvořák Dreams od amerického umělce tureckého původu Refika Anadola. Při vytváření velkoplošného díla autor čerpal z hudby i skladatelova životopisu.

Podle pořadatelů loni festival navštívilo 15 tisíc lidí. Akce s rozpočtem přibližně 64 milionů korun se tak co do zájmu diváků o vstupenky po dvou covidových letech vrátila na úroveň roku 2019, uvedli pořadatelé.

Video: Každou zpěvačku čeká kariérní zlom, říká Pecková

"Té práci věnujete maximum. Kolikrát obětujete i rodinný život, kolikrát se vzdáte soukromí," říká v pořadu Spotlight operní pěvkyně Dagmar Pecková. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy