Hraje už přes 50 let. Panochovo kvarteto získá Cenu Antonína Dvořáka

ČTK ČTK
31. 8. 2023 10:02
Členové Panochova kvarteta se stali letošními laureáty Ceny Antonína Dvořáka, kterou převezmou ve středu 29. listopadu na koncertě ve Španělském sále Pražského hradu. Ocenění v podobě skleněné plastiky violoncella udílí Akademie klasické hudby, jež pořádá festival Dvořákova Praha. Předáno bude na vystoupení souboru 12 violoncellistů Berlínských filharmoniků.
Členové Panochova kvarteta na snímku z roku 2021, kdy na festivalu Dvořákova Praha doprovodili klavíristu Andráse Schiffa (vzadu).
Členové Panochova kvarteta na snímku z roku 2021, kdy na festivalu Dvořákova Praha doprovodili klavíristu Andráse Schiffa (vzadu). | Foto: ČTK

Rada akademiků se rozhodla ocenit české kvarteto za více než 50 let činnosti. "Panochovo kvarteto vždy bylo skvělým ambasadorem české hudební kultury. Na mezinárodní scéně působí v nezměněné sestavě již více než 50 let a patří k vrcholným reprezentantům interpretace komorní hudby," říká intendant akademie Jan Simon. Z nahrávek Panochova kvarteta jmenuje například Dvořákovy smyčcové kvartety.

Kvarteto vzniklo roku 1968. Za celou dobu došlo pouze k jedné změně v souboru, a to hned na počátku jejich činnosti u violového pultu. Od té doby ansámbl kromě mnoha koncertů doma absolvoval stovky vystoupení v zahraničí. Za desítky gramofonových a možná stovky rozhlasových nahrávek, jejichž programovou osou byla hudba Antonína Dvořáka i dalších českých autorů, získal nejrůznější ocenění.

"Aby spolupráce tak dlouho vydržela, v tom není žádné tajemství. Jestliže máte rádi komorní hudbu, máte společný cíl, jste dostatečně tolerantní a zdraví, můžete hrát dohromady třeba 100 let," řekl před lety violoncellista Jaroslav Kulhan, který v sestavě působí s houslisty Jiřím Panochou, Pavlem Zejfartem a violistou Miroslavem Sehnoutkou.

Na slavnostním koncertu, při němž bude Cena Antonína Dvořáka předána, vystoupí soubor 12 violoncellistů Berlínských filharmoniků. Jde o hudební těleso tvořené výhradně členy violoncellové skupiny tohoto orchestru. Program večera bude věnován nejen dílu Antonína Dvořáka, nabídne také skladby Giuseppe Verdiho, Clauda Debussyho, George Gershwina nebo nahlédnutí do světa filmové hudby. Záštitu nad akcí převzal prezident Petr Pavel.

"Cena Antonína Dvořáka je společně s festivalem Dvořákova Praha profilovým projektem Akademie klasické hudby a symbolem našeho úsilí o rozvíjení Dvořákova odkazu," dodává ředitel akademie Robert Kolář.

Prvním laureátem ceny, udělované s podporou Karel Komárek Family Foundation, se roku 2009 stal pravnuk skladatele Antonína Dvořáka, houslista, violista a dirigent Josef Suk. Po něm následovali Ivan Moravec, Jiří Bělohlávek, Yo-Yo Ma nebo v posledních letech sir András Schiff a Pražský filharmonický sbor.

 

Právě se děje

Další zprávy