Začal festival Berlinale, více než filmy se probírají sexuální skandály

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 2. 2018 22:54
Ředitel filmové přehlídky Dieter Kosslick už dopředu avizoval, že hnutí #MeToo v letošním ročníku sehraje velkou roli.
Herci Bill Murray, Jeff Goldblum, Greta Gerwig a Bryan Craston před slavnostním promítáním snímku Psí ostrov, který přehlídku zahájil.
Herci Bill Murray, Jeff Goldblum, Greta Gerwig a Bryan Craston před slavnostním promítáním snímku Psí ostrov, který přehlídku zahájil. | Foto: Reuters

Berlín - Promítáním animovaného filmu dnes poprvé v historii začal filmový festival v Berlíně, jeho zahájení však dominoval skandál kolem sexuálního obtěžování, známý pod označením #MeToo, napsala agentura AFP. Podobně jako při předávání Zlatých glóbů v lednu se řada hvězd na červený koberec před prvním festivalem evropské sezony dostavila v černém na znak odporu proti zacházení se ženami ve filmovém průmyslu.

Festival Berlinale byl vždy považován za nejvíce politicky angažovaný z velkých světových přehlídek, napsal web televize Deutsche Welle. Ředitel filmové přehlídky Dieter Kosslick už dopředu avizoval, že hnutí #MeToo v letošním ročníku sehraje velkou roli. Stejně jako loni se však objeví také řada filmů o uprchlické tematice.

"Červený koberec jsme rozvinuli pro #MeToo, pro ženy, které se brání, a pro muže, kteří jsou dostatečnými muži na to, aby prosazovali rovnost pohlaví," uvedla pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová. Německá herečka a komička Anna Brüggemannová pak ve své iniciativě "ničí panenka" (#nobodysdoll) vyzvala účastnice zahájení festivalu, aby zanechaly "sexy oblečení ve prospěch pohodlnějšího oděvu". Podle AFP se však mnoho hostů k výzvě nepřipojilo.

Jen slavnostní večery v černé barvě ale problémy filmového průmyslu se sexuálním obtěžováním nevyřeší, píše Deutsche Welle. Berlinale tématu zasvětilo panelovou diskusi s názvem "Kultura chce změnu - konverzace o sexuálním obtěžování ve filmu, televizi a divadle", která se uskuteční v pondělí. Během festivalu bude spuštěna webová stránka s cílem dodat obětem obtěžování odvahu, aby o svých problémech promluvily.

Organizátoři rovněž vyřadili z programu festivalu díla režisérů obviněných ze sexuálního napadení. V tomto ohledu se však ihned proti organizátorům ohradila nejmenovaná jihokorejská herečka, kterou údajně bil a nutil do nedomluvených sexuálních scén režisér Kim Ki-duk. Ten přitom na Berlinale uvede svůj nejnovější počin "Human, Space, Time and Human". Soud obvinění ze sexuálního zneužití proti umělci odložil pro nedostatek důkazů.

Berlínskou filmovou přehlídku dnes poprvé v historii zahájil animovaný snímek - Psí ostrov (Isle of Dogs) režiséra Wese Andersona, který Deutsche Welle označila za "nejpolitičtější" ve filmografii režiséra z Texasu. Příběh o psech deportovaných z fiktivního japonského města Megasaki kvůli propuknutí psí chřipky ale prý původně politickou zápletku vůbec neměl. Ta vyvstala v průběhu tvůrčího procesu a podle Andersona "tak nějak zapadala do aktuálního dění". "Ale nezačali jsme nastavováním zrcadla politice. Začali jsme se psy," řekl režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy