Začíná Berlinale. Proč jste pozvali násilníka Kim Ki-duka? ptají se korejští aktivisté

Kultura Kultura, AFP
15. 2. 2018 10:32
Skupina korejských aktivistů protestovala v Berlíně v době, kdy začíná filmový festival Berlinale, proti účasti korejského režiséra Kim Ki-duka, jehož film Human, Space, Time and Human má na akci premiéru. Kim Ki-duka loni obvinila nejmenovaná herečka, s níž v roce 2013 natáčel oceněný snímek Moebius, z toho, že jí vlepil tři pohlavky a nutil ji točit intimní scény mimo scénář. Režisér přiznal, že herečku uhodil. Prý ale šlo o herecký trénink.
Korejský režisér Kim Ki-duk, který vlepil facku jedné ze svých hereček.
Korejský režisér Kim Ki-duk, který vlepil facku jedné ze svých hereček. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Režisér Kim Ki-duk nemá podle aktivistů na Berlinale  v době kampaně #MeToo co pohledávat. "Žijeme v nefér realitě, v níž se násilníkovi žije úplně normálně, zatímco oběti se musí držet stranou a nikdo je nebere vážně," napsali aktivisté v prohlášení zaslaném agentuře AFP.

Ředitel Berlinale Dieter Kosslick prohlásil, že letošní festival poslouží jako diskusní fórum o tématu, jak bojovat proti zneužívání žen ve filmovém průmyslu. Zopakoval také, že festival z programu vyškrtl několik snímků režisérů či herců, kteří čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Kim Ki-dukův snímek ovšem zůstává. 

O hlavní cenu - Zlatého medvěda - se utká 19 snímků včetně filmu Touch Me Not (Nedotýkej se mě), na kterém se podílela i česká produkce. V rámci festivalu, který má také letos navštívit kolem půlmilionu diváků, se představí i dva další filmy s českou účastí: dokument Až přijde válka Jana Geberta a slovenský snímek Tlumočník, v němž hraje Jiří Menzel.

Ocenění ve formě Kamery Berlinale pro speciální osobnosti se letos dostane právě českému režisérovi a herci Jiřímu Menzelovi. Cenu by měl obdržet v den svých osmdesátých narozenin 23. února, při světové premiéře Tlumočníka. Vzhledem k Menzelovu zdravotnímu stavu ale zatím není jasné, jestli si cenu převezme osobně.

 

Právě se děje

Další zprávy