Aktivity Slovenských branců jen odrážejí to, co se teď děje v Evropě, říká dokumentarista Gebert

Kultura Kultura
14. 2. 2018 11:18
Hoši oblečení do uniforem z výprodeje, někteří vypadají ještě jako děti. V ruce drží zbraň a cítí se jako mluvčí "hodnot, které je přesahují". Dokumentarista a novinář Jan Gebert natočil snímek Až přijde válka o paramilitární jednotce Slovenskí branci vedené chytrým vysokoškolákem Petrem, který absolvoval výcvik u ruských kozáků a touží velet co nejpočetnější skupině lidí. O filmu Gebert hovoří v rozhovoru pro DVTV.
Spousta lidí žije život, který nemá žádné výzvy, a tohle je přitahuje, říká o paravojenské jednotce režisér dokumentu HBO Až přijde válka Jan Gebert. | Video: Daniela Drtinová

"Spíš než samotná skupina Slovenskí branci je nebezpečný kontext, ve kterém se pohybuje," říká dokumentarista Jan Gebert o celospolečenské situaci ovlivněné uprchlickou krizí, populismem a strachem.

V dokumentu Až přijde válka zachytil přemýšlení a chování party, která měla podle slovenského ministerstva vnitra vazby na extremistické skupiny. "Díky geopolitickému vývoji ale došla k názoru, že když hlásá to, co hlásá například americký prezident, nemůže na tom být nic špatného."

V rozhovoru mluví Jan Gebert také o motivaci členů skupiny. Podle něj to není samotná válka či boj, ale představa života, do kterého se konečně dostala nějaká výzva. 

Film uvede v premiéře festival Berlinale, který začíná 15. února. 

 

Právě se děje

Další zprávy