Festival Berlinale čeká debata o #MeToo. Kvůli kauze neuvede několik snímků

ČTK ČTK
5. 2. 2018 16:34
Debata o sexuálním obtěžování a zneužívání postavení, která se ve světě rozproudila díky kampani #MeToo, se nevyhne ani nadcházejícímu filmovému festivalu Berlinale. Pořadatelé chtějí tématu věnovat několik diskusí, a dokonce kvůli němu do programu nezařadili část snímků. Jejich jména ale neprozradili.
Ředitel Berlinale Dieter Kosslick.
Ředitel Berlinale Dieter Kosslick. | Foto: ČTK

Organizátoři filmového festivalu Berlinale, který se uskuteční ve dnech 15. až 25. února, do programu nezařadí několik snímků, na nichž se podíleli lidé, kteří se sami přiznali, že jsou součástí kauzy #MeToo. Informoval o tom ředitel festivalu Dieter Kosslick. Podle něj jde o "méně než pět" snímků, konkrétní názvy však neuvedl. 

Diskuse o sexuálním násilí se rozproudila loni v říjnu, kdy amerického producenta Harveyho Weinsteina obvinilo několik hereček, že je obtěžoval a dožadoval se sexu. V dalších měsících čelili obviněním ze sexuálního obtěžování i herci Dustin Hoffman nebo Kevin Spacey. V Německu skandál zasáhl režiséra Dietera Wedela.

Množství afér překvapilo i devětašedesátiletého šéfa Berlinale. "Nemyslel jsem si, že to má takové rozměry," připustil Kosslick. "Nejde jen o debatu o sexismu a zneužívání, je to otázka o moci muže nad ženou. Jsem si docela jistý, že po této debatě nebude svět jako předtím," dodal.

Diskuse by podle něj také mohla výrazně urychlit zrovnoprávnění mužů a žen.

Posuzování toho, jaké snímky promítat, podle Dietera Kosslicka přerůstá v obecnější debatu, zda lze oddělit umění od autora - tedy jestli lze dílo vnímat pozitivně a ukazovat veřejnosti, i když je zřejmé, že jeho tvůrce například porušil zákon.

Berlinale už v minulosti podobnou situaci řešilo, když rozhodovalo, jestli promítne snímek režiséra Romana Polanského, jenž je v USA obviněný ze znásilnění třináctileté dívky. V roce 2010 nakonec na festivalu dostal Stříbrného medvěda za politický thriller Muž ve stínu, ačkoliv sám byl v domácím vězení. 

Ředitel Kosslick nemá na věc definitivní názor. "Není možné polovinu všech děl vymazat, protože lidé, kteří je vytvořili, spáchali zločin," říká. Zároveň podotýká, že jde vždy o subjektivní rozhodnutí v konkrétním případě. 

Filmový svět naposledy diskutoval o nerovných odměnách při dotáčkách filmu Všechny prachy světa. Herec Mark Wahlberg nakonec svůj milion a půl dolarů, které za práci dostal, věnoval fondu Time’s Up Now na podporu obtěžovaných žen napříč profesemi. 

 

Právě se děje

Další zprávy